Ett badkar med mjölk, honung och rosblad …


… får mig att undra: Är jag på Honeymoon med mig själv? Det är lite speciellt att resa ensam även om det är en jobbresa. Därför kan jag lika gärna gå omkring med en jättekonstig badmössa.

Mitt bokomslag i ungersk tappning:


Tänk att den ungerske taxichauffören lyckades pricka in en livevariant av ”I stället för dig”.

Dagens bookfit: Grebe & Träff & Desigual


Vad roligt att jag fick sällskap av två deckarsyrror på flygresan till Budapest! Tänkte att ”Bittrare än döden” skulle vara så pass läskig att jag skulle glömma hur flygrädd jag är. Och det funkade! Är halvvägs genom boken nu, och ser fram emot att läsa klart den.

Intervju: Camilla Läckberg om elaka recensioner

I går läste jag en bedrövlig recension av ”I stället för dig”. I normala fall blir jag väldigt sårad när någon försöker halshugga mig med ord, men den här gången blev jag mest irriterad. Den här personen recenserade även min första bok och hittade bara fel (och passade även på att avslöja hela upplösningen så att läsupplevelsen förstördes för många). Jag gissar att ilskan delvis handlar om att jag som inte är född på Österlen tar mig friheten att skriva om området. Men vad är det mer som ligger och kokar i grytan – avundsjuka?
Jag kom genast att tänka på all skit som Camilla Läckberg har fått stå ut med trots (eller kanske därför att) hon är Sveriges riktigt stora deckardrottning (själv känner jag mig som en narr i sammanhanget). Har hon lyckats lära sig att inte bli sårad av elaka recensioner? Det, och mycket mer får du svar på här nedan:


Hur mycket skit från recensenter ska man behöva ta bara för att man skriver deckare?
Camillas svar: Det kan kännas otacksamt ibland att skriva just deckare, på grund av den massiva kritik som genren ofta utsätts för. Samtidigt ska man tänka på att myntet har två sidor. Som författare får man också mycket mediautrymme nästan per automatik just när man skriver deckare, och det sägs ju att all publicitet är bra publicitet….

Har du lärt dig att inte bli sårad? Hur lyckades du med det?
Camillas svar: I början av min karriär kunde jag ta åt mig väldigt hårt. Nu har jag fått ett bredare perspektiv och insett dels att en recension är EN människas åsikt, plus att recensenter inte nödvändigtvis är representativa för gemene mans åsikt….  Jag har ju också det internationella perspektivet nu. I Sverige har det nästan blivit en ”automatisk sanning” att man hasplar ur sig att jag skriver dåligt till exempel. Men samtidigt som jag då kan läsa det här och där i recensioner eller på nätet – så trillar det in FANTASTISKA recensioner från utlandet från länder som Frankrike, Italien och USA. Och där hyllas mitt språk, mitt sätt att teckna mina karaktärer osv, och det är väldigt långt ifrån att anses vara ”skräplitteratur.” Så vem ska jag lyssna på då mitt i denna grekiska kör av åsikter om mina böcker. Ja, till slut har jag med tiden, och förhoppnings en viss mognad, valt att lyssna på mina läsare. Jag har snart sålt 8 miljoner böcker över hela världen. Det talar om för mig att jag är JÄVLIGT bra på det jag gör.

När recensionen går ut på att vara elak, inte konstruktiv, vad tror du att det beror på – att vi är kvinnor? Att vi har lyckats få böcker utgivna? Att det går provocerande bra (för dig)? Eller att recensenten själv inte lyckats som författare? Eller något annat?
Camillas svar: Det jag retar mig på är när en intervju/recension baseras på fördomar. Till exempel fick du Sofie frågan i en intervju nyss. ”Har du ett kommersiellt tema i dina böcker som Läckberg?”. Jag läste den frågan och blev förbannad. Vem påstår som en sanning att jag har ett ”kommersiellt tema” i mina böcker?! Vad är det temat? Fjällbacka? Erica och Patrik? Mord? Det var så dumt så jag blev mållös. När jag skriver mina böcker har jag noll kommersiellt tänk. Jag skriver de böcker jag själv skulle vilja läsa. Men när boken väl är klar – ja, då vill jag självklart bli läst av så många som möjligt. Men vad beror de elaka recensioner på? Ja självklart kan det ju faktiskt vara så att de rent smakmässigt inte gillar den stil du skriver i – eller rent av inte gillar deckare alls. Det stämmer säkert i en del fall. Sen finns det snobbighet ibland också tycker jag. Det är inte ”fint” att rosa en deckare – det är för lättillgängligt. Och ja, ibland kan det nog finnas ett visst mått av avundsjuka också. Du och jag har gjort vad många bara pratar och drömmer om – vi har faktiskt lagt alla dessa timmar på att sitta på vår rumpa framför datorn och skriva den där boken. Och vi har fått dem utgivna. Jo visst väcker det nog en del avundsjuka också vilket jag tycker är synd. Min önskan hade istället varit att man sett det som inspiriation. Om du och jag kan – med familj och jobb och allt – ja då kan många andra också!

Tack snälla Camilla för peppande svar! Plötsligt ser jag i stället fram emot att läsa recensionerna från Ryssland, Tyskland, Danmark och Italien!

Budapest, here I come!


Tidigt i morgon bitti bär det av till Budapest på jobbresa (jag vet, stackars mig!). Men innan jag hinner tänka på packning har jag viktigare saker för mig:
1. Posta deklarationspapper till revisorn.
2. Pumpa däcken på cykeln, olja kedjan.
3. Försöka limma ihop mina solbrillor som någon råkat sätta sig på.
4. Äta rester till lunch.
5. Cykla till Rikskrim och intervjua en polis.
6. Köpa en pocket till resan. Måste hitta en riktigt bra inspirationsdeckare, tipsa gärna!

Glad påsk i efterskott!


Mannen jag ville pussa i påsk.


Vackra påskliljor.


Inte för att skryta, men … barnen satt stilla i hela femtio sekunder.


Mitt bidrag ramlade i golvet.


Efter maten lekte vi affär. Fyndade en pepparkvarn för en krona.

Bildsköna Norrekås på Österlen


Så här sagolikt vackert var det när vi kom till Skåne på skärtorsdagen.


Vattnet var helt stilla.


Vackra människor flanerade på bryggan.


Och min dotter försökte flyga till Blåkulla …

Så här överlever du din första boksignering

Boksigneringar kan vara allt från fruktansvärt till fantastiskt, helt beroende på om någon kommer och visar intresse eller inte. När man är ny i branschen är det oftast ingen rusning, snarare tvärtom. Kanske dyker det bara upp en enda människa, och då gäller det att ta det coolt. Här är några tips på vägen:


Dagens bookfit direkt från Brantevik


Hoppas att du haft en härlig påsk! Min helg i Brantevik har varit riktigt trevlig och boksigneringarna på Simrishamns bokhandel och på Norra skolans underbara kafé gick strålande. Jag hade inte vågat hoppas på att det skulle vara så stort intresse för mina deckare på plats i Brantevik, men jag hade fel och det gläder mig! Det var så roligt att få träffa Branteviksborna och småprata lite. En man tiggade och bad om att få bli mordoffer i nästa bok och någon annan erbjöd sin källare som mordplats. Skämt å sido, håller tummarna för att ni ska gilla böckerna!


Tack Karin och Rolf för att jag fick vara hos er och signera! Kan inte tänka mig en finare plats i hela världen, se själv:


Så här såg det ut på påskafton då det fanns ett gäng böcker kvar efter första signeringen. I dag gick resten av böckerna åt förutom några enstaka ex som är signerade och går att köpa på kafét. Sådan succé hade jag verkligen inte räknat med, jag är överväldigad! Fler bilder från Brantevik och påsken kommer! Kram

Andra boken utspelar sig under påskhelgen


Därför passar den perfekt att läsa nu! Jag kommer att befinna mig i Brantevik i helgen, kom gärna förbi Norra skolan och säg hej! På påskafton är jag även på Simrishamns bokhandel kl 11–12. Glad påsk!

Simrishamns bokhandel:


Jag gör reklam för espressomaskiner


He he, eller inte. Men man kanske kan tro det när man ser bilden. I dag var jag och hälsade på hos Storytel och blev intervjuad (länkar när resultatet dyker upp på deras blogg). Jag tror inte att jag skötte mig så bra för direkt när jag klev in genom deras dörr hoppade ”Vecka 36” ner ett snäpp på topplistan … Inte helt oväntat var det Buthler & Öhrlund som knuffade ner mig på andraplatsen. Jag som trodde att de var gentlemän?!

Picknick. I solen. På altanen.


Vad underbart att kunna vara ute i solen och äta middag! Särskilt med ett så fint sällskap som i dag. Det är just i det ögonblicket som livet känns som allra bäst.

Ny header på bloggen!


Jag pusslade om lite för att få med nya boken också :-)

Galet bra erbjudande hos Adlibris:


Just nu går det att köpa ”I stället för dig” för 169 kr inkl frakt och få pocketen ”Vecka 36” på köpet! Klicka här! Det är så bra pris att till och med jag som har skrivit böckerna får betala mer. Vissa tror att jag får mina böcker gratis, men så är det alltså inte. Några friex ingår, sedan är det inköpspris som gäller även för mig.

Söndagens bokrelease hemma hos mig


Johan Ek var en av de första på plats.


Vi bjöd på bubbel, öl och tilltugg till de vuxna …


… och på barnmenyn: bokstavskex.


Min barndomsvän Maria Klackenberg.


Andy Lindholm, som också överlevde flygresan från Island.


Min man gick omkring med fel bok: ”Den onödige mannen”. Varför är oklart.


Louise Andersson och Mats Ågren utlovade en bokbild från Jordanien. Väntar med spänning!


Lisa och Emil Nylander shoppade loss.


Och Minna Tunberger med familj kom med den här fina väskan som blev en perfekt vas!
Tack allihopa för en härlig dag! PS. Fler bilder finns snart på min FB-sida. Kram Sofie

Båda böckerna utspelar sig i vackra Brantevik:


Efter en kväll på Branterögen försvinner gravida Agnes spårlöst.


Finns hon här någonstans?


Tobbe springer på Grönet och letar. Sexton år senare joggar även hans dotter där.


Håll med om att det inte är så svårt att se en film framför sig från den här vacka miljön?

Isländsk deckare jag gillar:


Jag läste ”Frostnätter” när jag var i Reykjavik förra helgen. Storyn kopplade grepp på mig direkt och jag gillade den obehagliga vändningen den tog. Däremot blev jag lite sur över en detalj på slutet, men det var inget avgörande. Läs den! Jag tyckte att den var bättre än ”Änglarösten”.

Äntligen grilldags!


Sol, värme, vår – underbart! Det var mindre härligt att grillen stod längst in i förrådet, och att sakerna som stod i vägen var  fastkejdade i varandra. Det hade väl varit okej om det inte vore för att nyckeln till den bultsaxfientliga kedjan var försvunnen. Men det var värt mödan att få fram grillskrället. (För övrigt gillar jag min brors grillpose, eller har han spillt tändvätska på brallorna?)

Bokrelease ”I stället för dig” på Hotel Kung Carl


Jag står och poserar framför förlagets fina vepa med mig och nya boken.


Det krävdes dock lite fantasi för att hänga upp vepan. Maria Thufvesson fixade.


Jag och syrran som är såååå glad.


Alla fick den här snygga pistolringen från Style by Tyra.


Challe Lundholm, Malin Kaldo och Ann Fredlund – tre tidningsdrottningar.


Sveriges mest vältränade redaktion Friskispressen – Madde, Cissi och Tina.


Jag, min redaktör Maria, och duktiga romanceförfattaren Simona Ahrnstedt.


Trevligt presentbord (särskilt det urdruckna vinglaset och tandkrämen, tack!)


Tyra när hon ser ut som vanligt, jag, och Carin Karlsson på amelia.


Sist men inte minst – min fina man. Se fler bilder på min Facebooksida (länk till höger).

Lyssna på ”Vecka 36” för 49 kronor


Storytel.se kan du lyssna på ”Vecka 36” för 49 kr! Vad roligt att så många har lyssnat på boken! Känslan när man får se sin bok på en topplista är obeskrivbar. Då tänker jag ofta tillbaka på när jag satt och kände mig maktlös över att inte få den utgiven. Vilken kontrast!

Vilken ära att få ligga bredvid omslagskvinnan


Ur senaste Yourlife, nr 4, med Carolina Gynning på omslaget. Kul! Det står dock lite fel om min bok – det är ju inte kvinnan utan den försvunne pojken som andra boken handlar om.

Sådan mor, sådan dotter …


Man kan ju tro att vi har pratat ihop oss om minen, men det behövdes inte. Vi båda blir så här naturligt snygga på bild.

Dagens bookfit: ”I stället för dig”


Tänkte ha den här klänningen på bokreleasen av ”I stället för dig”.

Ses vi i Brantevik i påsk?


Jag visste att jag hade dålig syn, men …


… inte att jag var blind! Nya amelia kom i brevlådan i dag, och jag visade min man den inringade lilla grejen om min nya bok (se till höger). Men Tommy bara skrattade och svarade: ”Du kanske ska titta på sidan bredvid?!” Jag blev helt chockad! Jag hade alltså bläddrat igenom tidningen och helt missat att Adlibris har en helsidesannons om boken! Jag hade ingen aning om att det var någon sådan på gång, så jag missade den. Hoppas andra läsare har bättre syn, så inte de också råkar bläddra förbi …

Skräckvädret på Island – ingen läsning för flygrädda!


Blå lagunen i fredags, lyckligt ovetande om vad som väntar.

Åh, jag är så glad att jag är hemma och att jag överlevde flygresan. Jag kände på mig i går när vi var på väg till flygplatsen att det skulle bli problem på grund av ovädret. Det var till och med läskigt att åka buss. Vinden var så stark att bussen krängde. Jag är så himla flygrädd, och det blev inte direkt bättre av att stormen tilltog. Efter flera timmars försening, stängdes vägarna av även in till Reykjavik. Alltså var det ingen idé att fundera på att återvända och ta in på ett hotell. Men jag hade det inte värst: Några plan som hade landat på eftermiddagen kunde inte ta sig in till gaten för att släppa av folket, så de fick sitta i flera timmar inne på flygplanet och bara vänta. När jag fick höra att det blåste 63 m/s och att en bil hade blåst omkull, kände jag att 1. Jag skulle kunna betala 100 000 kronor för att få vara hemma utan att flyga eller åka båt (svårt när man är på en ö). 2. Att jag mycket hellre föder barn än att sätter mig på ett flygplan. Och då tycker jag ändå att barnafödande är fruktansvärt jobbigt. När det väl var dags att boarda, höll jag på att förgås av skräck. När jag hade satt mig ner på planet, började det snöa. Och jag tänkte att vi skulle få gå av igen, för inte lyfter de väl mitt i en snörstorm? Jodå, planet började taxa ut och jag kände mig maktlös. Hela flygningen hem satt jag med magknip och stirrade på klockan. Vi landade på Arlanda klockan 04 på morgonen i stället för klockan 21 på kvällen. Nu är jag ganska mör, men glad att jag lever.

Jag tror jag skippar solkrämen:


Äntligen feberfri!


Oj, vilket pusslande det har varit den senaste tiden, men nu är hon äntligen feberfri, puh! Jag har en puls på 300, eftersom jag kastats mellan jobb och hem. Som frilans är jag inte ledig bara för att jag är hemma … Det är i och för sig kul att inte behöva oroa sig för att vara sysslolös, men ibland är det lite mycket på en gång.

Vi tjuvstartade påsken


Shoppade loss på Coop häromdagen – tre kycklingar och sex ägg! Kanske är jag äggstra (he he) sugen på påsken i år bara för att jag har skrivit en deckare som utspelar sig just under påsken. ”I stället för dig” kommer ut i butik tidigast nu på fredag, men finns redan att köpa här!

Mina barns version av Melodifestivalen 2011


Kolla in min lilla tjej när Sara Vargas låt kommer – snacka om att vara allvarlig! Sedan älskar jag när sexåringen krossar glas på Eric Saades låt, och även hur svärdet svingas hejvilt.

Gilla min sida på Facebook!Se länk här!

Vad heter jag egentligen?


Sara eller Sofia? Jag blir sjukt osäker på mitt namn, eftersom jag allt som oftast får mejlsvar med inledningen ”Hej Sara!”. Det känns som om Sara Sarenbrant inte är klockrent, så jag tänker inte byta även om det kanske skulle ha varit enklast för omgivningen.

P-bot eller missa läkartiden?

Min sexåring har haft 40 graders feber i fyra dagar nu. I går kom öronvärken som bara stegrade i smärtnivå. Stackars liten har inte sovit en blund natten till i dag, och det innebär ju dessvärre minimalt med sömn för mig med. Vi lyckades få en läkartid på förmiddagen, men kvart innan vi skulle åka somnade hon såklart. Det var bara att väcka och bära ut henne till bilen. Av någon idiotisk anledning kom vi dessutom i väg en aning för sent. Trafiken var hysterisk (flytta inte till Stockholm!) och naturligtvis var det helt kört med parkeringar – det enda ställe som hade luckor var en parkering där p-automaten inte fungerade. Jag stod där med min dotter som grät och vi var redan tre minuter sena. Ta en p-bot eller missa läkartiden, var frågan. Det kändes inte som ett bra tillfälle att försöka förstå hur jag skulle registrera ett mobilkonto för parkering. Och min man svarade inte i telefon (vi har konstigt nog ingen täckning hemma.) Så jag valde p-bot, men skrev en förklarande lapp som jag la i rutan. Vi kom upp till mottagningen (efter att ha åkt fel med hissen – det är mycket som skiter sig när man är stressad). En minut senare fick vi komma in, läkaren konstaterade att det var öroninflammation, och fem minuter senare var vi klara. Det blev som lilla julafton att komma ut till bilen och upptäcka att vi inte hade fått någon böter! Alltid något.

Säg nu inte att det här är ett aprilskämt:

Här är Svensk bokhandels topplista för april. Jag ser min bok på tionde plats och kan inte tro att det är sant. Eftersom det är 1 april kanske det inte heller är det?! Jag hade aldrig någonsin vågat tro att jag skulle få vara med på en topplista. Det här gäller ju dessutom den inbundna boken! My god!


RSS 2.0