Det är så värdelöst att vara sjuk!


Jaha, då sitter jag här igen med Ipren-kartongen i högsta hugg. Huvudvärken spränger, snoret rinner, jag nyser oavbrutet men framför allt gör det ont i halsen. Trots det tänker jag på hur glad jag ska vara som faktiskt har fått vara frisk så länge. Jag har inte varit sjuk under hela sommaren, och har kunnat göra allt som jag hade planerat in. Den här veckan passar det ganska bra att vara risig. Problemet är att jag alltid blir jättedålig, och att det tar typ tre veckor innan jag blir bättre. Nåja, huvudsaken jag är återtälld till bokmässan i Göteborg 23 september.

Premiär av Sveriges första 5D-bio Zinnemax


Linda Skugge och jag. Kolla killen längst ner på bilden, han ser ut att vara lite rädd för oss.


Här är min dotters sätt att tackla en lååång väntan på att få komma in på bion.


Vi såg ”Night at the Toy Store, och jag blev faktiskt lite åksjuk. Det svängde både i stolar och på själva filmduken. Men det var en häftig upplevelse! En kul och annorlunda 5-minutersbrejk om man går och shoppar i Kistagallerian. För dig som studerar bilderna i detalj, kanske ställer dig frågan om jag hade med mig ett klädbyte?! Nej, faktum är att vi åkte tillbaka till Kista i dag och såg ”Solar Coaster", en berg- och dalbana i rymden, och ”Robin Hood”. Läs mer om Zinnemax här!

Skrivkramp? Testa en skrivmetod!

 

5-minutersmetoden

Vad? Du kommer att lära dig att skriva ensam i ditt rum efter en tids skrikande. Bygger på teorin om att du som lär dig att skriva ensam i ditt rum, också kan skriva på natten.

Gör så här: Du börjar vid skrivbordet med datorn framför dig. Om du börjar skrika pausar du var femte minut för att ta ett djupt andetag. Och så håller du på tills du har börjat skriva.

Känns det för hjärtskärande, så finns det två lighvarianter:

Gradvis skrivning: Bygger på samma teori, enda skillnaden är att du får klappa tangentbordet.

Stolmetoden: För varje kväll flyttar du stolen lite närmare skrivbordet.

 

Skriva-hela-natten-kuren

Vad? En fyradagarskur med successivt skrivande, som ska lära dig att skriva hela natten.

Gör så här: Under fyra intensiva dygn och en uppföljningsvecka ska du lära dig att skriva själv, skriva om, och skriva hela natten. Hela dygnet struktureras upp i fasta tider för research, persongalleri, och själva skrivandet. Du ska skriva i små doser, som du stegvis ökar på. Under tiden säger du en ramsa, som du upprepar så fort skrivkrampen kommer. Till slut ska en skrivreflex utlösas så fort du hör ramsan.

 

Samskrivning/närhetsmetoden

Vad? Skippa scheman och rutiner och skriv tillsammans med vemsomhelst. Egentligen ingen direkt metod, snarare en teori om att du har ett naturligt behov av att skriva tillsammans med andra.

Gör så här: Inga särskilda rutiner krävs, tvärtom ska du undvika scheman och rutiner och låta skrivandet komma naturligt. En jättestor säng kan vara en fördel om skrivlusten faller på under nattetid. Använd inte sömnmedel som kan hämma den medfödda skrivinstinkten.

 

Fyra s och ett v

Vad? Återskapa känslan av tiden då du kunde skriva, och hitta på så sätt skrivharmoni.

Gör så här: Sätt ner datorn på bordet – varken för mjukt eller hårt. Stolsryggen ska vara rak. Säg ssskriv. Låt fingrarna svepa över tangentbordet för att hitta skrivro. Var säker på din story.

 

Skriva utan gråt

Vad? En tiostegsplan där du ska lära dig att skriva utan att gråta. Ingen direkt metod, utan mer en kartläggning över ditt skrivmönster.

Gör så här: Börja med att föra loggbok över hur du skriver – hur lång tid det tar att börja, var, när, hur du börjar osv. När du ser ett mönster, utgå från det och få hjälp med att gå vidare genom att lära dig att gilla ditt skrivbord och att läsa av antal tecken.

 

PS. Jag fick idén till det här inlägget efter en konversation med Frida på Twitter. Jag önskar dig och alla andra stort lycka till med skrivandet!


Min arbetsuniform som har fått utegångsförbud


Här är höstens räddning: The one and only sparkdräkt som behövs för en författare, som sitter hemma vid köksbordet och jobbar. Normalt sett har jag som 30-plussare lite svårt för att posera snyggt på bild, men i den här dräkten kändes det plötsligt helt naturligt att vicka på höfterna, vilket också framgår tydligt av bilden. Jag är dock medveten om att jag ser ut som en hund som precis är på väg att kissa … Min man har gett sparkdräkten utegångsförbud, eftersom han är orolig för vårt rykte här i Bromma. Får fundera på hur jag ska tackla det. Kanske hämtar på dagis i dräkten i dag bara därför. Jag köpte ”Annifrid” på rea i Odd Molly-butiken på Barkaby outlet. Den hade kostat hutlösa 1795 kronor men var rejält rabatterad (kanske inte gick att sälja, helt enkelt).

Vecka 36: Ljudboken trycks till i flera ex!


Ljudboken är på väg att ta slut! Nu har förlaget beställt en andra tryckning som borde komma lagom till just vecka 36 (om två veckor). På Storytel kan du provlyssna på boken, klicka här! Där kan du också läsa vad andra tycker om boken. Det är både ris och ros om min och uppläsaren Erik Johanssons insats.  

Så här ser Adlibris deckartopplista ut i dag, 25 augusti, för cd-böcker:


Min sång/film till min man på hans 40-årsfest

Åh, vilken 40-årsfest, jag är fortfarande helt slut. Kommer jag någonsin återhämta mig? För en vecka sedan hade jag ingen aning om vad jag skulle hålla för tal till min man. Jag började fundera på vilka låtar som har betytt något för Tommy, och till slut klippte jag ihop instrumental musik som jag skrev en text till. Sedan gjorde jag en film i iMovie, och sjöng live till den. Det är lite fulsång och otakt här och där, och ljudet var inte alls synkat. Eftersom jag sparade filmen till kvällens sista tal, så hade jag inte heller mycket röst att skryta om. Tv-programmet ”Så ska det låta” lär inte höra av sig den här gången heller, men jag överlever det ;-) Här får du alltså reda på lite för mycket om våra liv, men det bjuder jag (och farbror Tommy) på:


Tack till Magnus Reinfeldt som filmade uppträdandet åt oss!

Och vinnaren är …

Fina Lina, som gissade att det är Tyra på bilden, grattis!


Och Tyra klädde ut sig … till mig!


Så här snygg (till vänster) var jag tydligen för 20 år sedan, man tackar!


Tyra var jag, och Putte var utklädd till Tommy.


Sveriges sexigaste kvinna (till höger).


Puss, puss.


Så här ser vi faktiskt ut på riktigt. Det blir bättre med åren …


Tyra höll tal och gav bort en ”liten” grogg.

Min syrra Linn klädde ut sig till en Iphone


Min syster Linn hade gått in för gårdagens festtema: Tommy. Jag kan inte fatta hur hon ens kom på idén att klä ut sig till en Iphone, så sjukt roligt! Eftersom Tommy är gift med sin Iphone så var det dessutom så klockrent! Fler bilder kommer …


Den fina framsidan var också så träffande!

Nej, jag är inte gravid …

… men kunde inte låta bli att ta en tillbakablick i bildarkivet med tanke på gårdagens stora bebisnyhet: att Victoria och Daniel väntar barn! De här bilderna är tagna på min mammas 50-årsfest för sju år sedan. Jag var i nionde månaden, och magen var stor som ett hus :-)
Foto: Tommy Sarenbrant

Dagens kontor: Park konditori i Äppelviken


Här satt jag och skrev på boken i dag! Ibland är det skönt med ett miljöombyte när jag nästan alltid är hemma och jobbar. Fördelen med kafé är att jag ”bara” har internet i gång på mobilen, och alltså inte råkar klicka in på Facebook, Twitter, Hotmail, Gmail, och alla andra tidstjuvar. Dessutom slapp jag äta min sedvanliga franska omelett till lunch (kräks snart på den). Nackdelen är att jag var tvungen att ta av min bekväma sparkdräkt (den har fått utgångsförbud av min man), och i stället klä på mig något anständigt. Sen är det inte så kul med skrikande barn ”på kontoret”, men då är det bara att ta fram hörlurarna och sätta på musik :-)

Widriga Wordfeud


Det är den här appen som kommer att bli min död. Inga fler böcker blir skrivna, inga fler kilometer löpta, inga vänner kommer att orka med mig, Soc kommer och tar mina barn ifrån mig. Skämt å sido, men i går kunde jag inte somna på grund av att hjärnan inte kunde koppla av efter sent wordfeudande. Suck!

Tävling: Gissa kändisen – vinn bok!


Vilken av följande kändisar är det på barndomsbilden?


1. Fredrik Wikingsson        2. Maud Olofsson                      3. Tyra Sjöstedt

Svara senast 20 augusti för att ha chans att vinna min nya bok, ”I stället för dig”!

Sommarens läsning kräver en ny bokhylla …


… och det är ju bra med tanke på att jag är kär i Pilaster. Det blev en del läsning i sommar till min stora förvåning. Med småbarn är det ju alltid något, så jag hade inte räknat med att kunna läsa många sidor. Men jag ser läsljuset i tunneln nu när barnen är fyra och sju år. De klarar sig mer och mer själva, och det går utmärkt att ligga vid sidan av poolen och hålla koll. Min man lyssnar på böcker, och tittar på barnen. Själv läser jag böcker, och lyssnar på barnen. Perfekt kombo! Jag vågade gå ifrån deckargenren vid några tillfällen i sommar, och känner mig modig ;-) Alla böckerna på bilden var bra, fast på olika sätt. Nu inser jag att jag har missat ”Geim", men den hittar du om du scrollar ner!

Svält kontra barn som vägrar äta

Jag hade tänkt visa lite bilder från vår soliga vecka på Gotland för att få in alla sommarens underbara ögonblick: Toast skagen av min mästerkock till brorsa, champagneglas fyllda till bredden, min nya semesteroutfit, och barnen som leker med sina uppblåsbara djur i poolen. Sedan landade Dagens Nyheter i brevlådan med bilden på det lilla hålögda barnet från östra Afrika. Och plötsligt kunde jag inte låta bli att se mig själv som annat än en sorglig varelse. Här åker vi på semester och ligger vid en pool på Kreta. Oro: Vädret. Fokus: Koppla av och läsa en bok, inte dricka för mycket öl, hinna spela tennis osv. Under tiden dör människor i en annan del av världen. Jag skäms, och skänker pengar. Samtidigt försöker jag förstå varför livet är så orättvist. Jag vet att jag inte ska ha dåligt samvete för att jag inte svälter, men jag får mig en tankeställare. Visst, det hjälper ingen om jag har ångest över andras olycka, i stället borde jag nypa mig i armen och konstatera att jag är lyckligt lottad. Det gör jag också, ofta. Precis som jag också försöker tackla situationen vid vårt matbord varje dag. Det är svårt att se på när ens barn sitter och petar otacksamt i maten för att det inte är tillräckligt mycket ketchup på. Självklart kan jag inte begära att hon ska förstå hur bortskämt det är, men jag gör ändå mitt bästa för att förklara. Och jag blev faktiskt lite tårögd när hon sprang uppför trappan till sin sparbössa och kom ner igen med sina pengar.

Jag blir också väldigt glad över Amanda Schulmans kanonidé:

Om alla som läser den här bloggen betalar in 50 kr och skriver det i kommentarsfältet så kan vi sedan räkna ihop hur mycket vi tillsammans betalade in. Jag tror att det kommer att kännas skitbra. Nu gör vi det här! 50 kr är en jäkla latte på café.

Sms:a KATASTROF till 72910 så bidrar du med 50 kr
onor.
Sms:a AKUT TORKA till 72 900 och skänk 100 kronor
.

Här är Amandas blogg, nu ska jag in och skriva i kommentarsfältet!

Har du det som krävs för att bli författare?

Jag minns hur det var innan jag fick min bok antagen, vilken dröm det skulle få vara att kalla sig för författare! Då hade jag ingen aning om att det innebar ett liv utan kolleger, långa resor för att åka och stå på en scen och prata i två minuter för att sedan gå till ett tomt hotellrum, elaka recensenter som tycker att min bok är det sämsta de har läst, oron över att inte sälja tillräckligt, paniken över att inte veta om man kan överträffa sig själv med nästa bok. Innan jag fick kontrakt var jag sådär härligt naiv. Jag tyckte att min bok var den bästa deckaren någonsin, och att förlagen som refuserade den skulle få ångra sig. Visst är det lite gulligt på ett blåögt sätt? Livet som författare är såklart fantastiskt, ett privilegium, men det är inte på något sätt glamour dygnet runt.

Så här skulle en platsannons på Arbetsförmedlingen kunna se ut (men nu är det jag som har hittat på allt). Har du det som krävs för att bli författare – och också trivas med det livet?


Huvudsakliga uppgifter:

Göra research, skriva, träffa en redaktör som kladdat sönder ditt manus, ta nya tag och skriva om, få en ny omgång kritik, redigera, osv. Efter ett års omskrivning när boken kommit ut, ska du sitta i ett hörn på en bokhandel och låtsas signera böcker även om ingen kommer, stå på en scen och övertyga eventuell publik om att de skulle dö om de inte läste din bok, och ställa upp på intervjuer i media. I september ska du gå runt på Bokmässan och verka upptagen.


Generella krav:

Arbetsvillig ensamvarg som gillar att stå i rampljuset. Gärna med en bakgrund som standup-komiker. En släng av narcissistisk personlighetsstörning är inget krav, men en fördel. Eventuellt barndomstrauma ser vi inte som ett problem, utan en rubrik. Du bör också vara disciplinerad, envis, hålla deadlines, och vara bra på att ta kritik.

 

Tillträde:

Beror på utgivningsplanen.

 

Anställningsform:

Heltid, men du måste ha ett annat jobb för att försörja dig.

 

Varaktighet/arbetstid:

Dygnet runt.

 

Lön:

En till tre månadslöner i en klumpsumma beroende på förhandlingsläge. Sedan dröjer det två år till nästa utbetalning. Om din bok har sålt, vill säga. Bonus kan förekomma vid eventuell försäljning av rättigheterna till utlandet.

 

Dokument att bifoga arbetsansökan:

Ett färdigt manus, och ett välskrivet följebrev.

Vi tar inte emot ansökan via e-post.

 

Ansökningsprocessen:

Vi väljer ut tre av tusen, och återkommer om några månader. Lycka till!


Åttaårig bröllopsdag i dag!

Det är galet vad tiden går fort, snart är jag 100 år! Jag kan inte förstå att det var åtta år sedan jag och Tommy stod vid altaret i Gusums kyrka och lovade varandra evig kärlek. Dagen var magisk men innehöll också sorg och smärta. För dig som har läst mitt tack i slutet av ”I stället för dig" vet redan vad som hände på natten. Det här är något jag har haft svårt att prata om, men i vintras bestämde jag mig för att skriva om det. Krönikan publicerades i amelia Brud&bröllop 2011:


PS. Nej, jag såg inte ut som på bilden den dagen jag gifte mig. Jag var modell för bröllopstidningen några dagar innan det var dags. Så jag fick ett litet genrep!

2 augusti: Ur dagens Expressen


Ha ha, jag ser ut som en liten mupp! Men all publicitet är ju bra, eller hur?

Dagens shorts …


… kommer från MQ, 365 Sunshine. Linne Jane Norman.

Cavo Spada – vårt hem i en vecka

I sommar skulle vi inte åka utomlands, men när vi var på Gotland ringde Tommys kusin Magnus som hade fyndat en resa hos Airtours: femstjärniga Cavos Spada på Kreta. Det fanns platser kvar, och vi bokade samma dag. Flyg med SAS kl 9 på morgonen, bra tid för att vara charter. Det visade sig också vara ett all inclusive, vilket jag aldrig tidigare har testat. Jag såg framför mig hur vi skulle gå med fägglada armband på oss, och fösas runt likt boskap. Så blev det tack och lov inte! Maten höll långt ifrån toppklass och sängarna var stenhårda, men i det stora hela var hotellet utöver all förväntan. Vi hade en lugn och skön vecka med mycket poolbad och läsning (återkommer med bokstips!).
Sammanfattningsvis är Cavo Spada ett perfekt ställe för barnfamiljer.


Familjebild vid den underbara poolen som var max 110 cm djup: barnvänlig.


Jag och mina fina döttrar.


Snygga svenskar gled runt i poolen.


Barnen ger sig på papporna. Minstingen njöt av att hålla pappa Toms huvud under ytan.


En annan, djupare pool, i direkt anslutning till vår terrass.


All inclusive-maten: En typisk plocktallrik à la Sofie.


Stranden vid Cavo Spada: fin men stenig.


Vi hyrde bil en dag och åkte till en ”riktig” strand: Falassarna …


… där det var strömt och höga vågor. Men den röda flaggan skrämde inte turisterna.


Snygg-Maria och jag.


Gratis glass i en hel vecka: nöjda barn!

RSS 2.0