Har du det som krävs för att bli författare?

Jag minns hur det var innan jag fick min bok antagen, vilken dröm det skulle få vara att kalla sig för författare! Då hade jag ingen aning om att det innebar ett liv utan kolleger, långa resor för att åka och stå på en scen och prata i två minuter för att sedan gå till ett tomt hotellrum, elaka recensenter som tycker att min bok är det sämsta de har läst, oron över att inte sälja tillräckligt, paniken över att inte veta om man kan överträffa sig själv med nästa bok. Innan jag fick kontrakt var jag sådär härligt naiv. Jag tyckte att min bok var den bästa deckaren någonsin, och att förlagen som refuserade den skulle få ångra sig. Visst är det lite gulligt på ett blåögt sätt? Livet som författare är såklart fantastiskt, ett privilegium, men det är inte på något sätt glamour dygnet runt.

Så här skulle en platsannons på Arbetsförmedlingen kunna se ut (men nu är det jag som har hittat på allt). Har du det som krävs för att bli författare – och också trivas med det livet?


Huvudsakliga uppgifter:

Göra research, skriva, träffa en redaktör som kladdat sönder ditt manus, ta nya tag och skriva om, få en ny omgång kritik, redigera, osv. Efter ett års omskrivning när boken kommit ut, ska du sitta i ett hörn på en bokhandel och låtsas signera böcker även om ingen kommer, stå på en scen och övertyga eventuell publik om att de skulle dö om de inte läste din bok, och ställa upp på intervjuer i media. I september ska du gå runt på Bokmässan och verka upptagen.


Generella krav:

Arbetsvillig ensamvarg som gillar att stå i rampljuset. Gärna med en bakgrund som standup-komiker. En släng av narcissistisk personlighetsstörning är inget krav, men en fördel. Eventuellt barndomstrauma ser vi inte som ett problem, utan en rubrik. Du bör också vara disciplinerad, envis, hålla deadlines, och vara bra på att ta kritik.

 

Tillträde:

Beror på utgivningsplanen.

 

Anställningsform:

Heltid, men du måste ha ett annat jobb för att försörja dig.

 

Varaktighet/arbetstid:

Dygnet runt.

 

Lön:

En till tre månadslöner i en klumpsumma beroende på förhandlingsläge. Sedan dröjer det två år till nästa utbetalning. Om din bok har sålt, vill säga. Bonus kan förekomma vid eventuell försäljning av rättigheterna till utlandet.

 

Dokument att bifoga arbetsansökan:

Ett färdigt manus, och ett välskrivet följebrev.

Vi tar inte emot ansökan via e-post.

 

Ansökningsprocessen:

Vi väljer ut tre av tusen, och återkommer om några månader. Lycka till!


Kommentarer
Postat av: Mats Janson

Jag söker jobbet. Håller på med två manus samtidigt nu. Tycker så mycket av det jag skrivit är ren skit så man får väl se om det hela stannar vid att ha försökt. Försöka duger inte som det heter. Försöka är att inte göra. Än gör jag. Har också läst drygt 100 sidor i Vecka 36 och vill verkligen läsa vidare. Lite överraskad av det grabbigt explicita språket i början.

2011-08-04 @ 12:24:02
URL: http://www.xperience.se
Postat av: Pernilla

Ha ha ha! :) Jag tar det. Helt okej. För jag måste ha ngt fel i huvudet. Har dock tränat på att vara underbetald, jobbar ju som lärare.

2011-08-04 @ 12:31:55
URL: http://www.skrivarmamma.blogspot.com
Postat av: Pernilla

OCh jag länkade. Utan att ställa krav och så. ;)

2011-08-04 @ 12:37:11
Postat av: Helena Milton

Himla kul :-) och säkert en hel del sanningar däri...

Postat av: Sofie Sarenbrant

Ha ha, Mats, jag är grabbigare än du anar :-)

2011-08-04 @ 21:51:07
URL: http://www.magstarkt.se
Postat av: Jenny

Nej tack det där jobbet hoppas jag över!! ;)

Tur att du pallar, för du gör ett toppenjobb tycker jag! Kram

2011-08-04 @ 22:55:48
URL: http://jennybergvall.blogspot.com
Postat av: Sofie Trinh Johansson

jag tar det! ;)

2011-08-04 @ 23:36:05
URL: http://sofietrinh.blogg.se/
Postat av: Pica

Det är väl så för alla med kulturella ambitioner: skådespelare, sångare, dansare. Man sliter som ett djur, fläker ut sig, säljer sig, offrar sig, förödmjukar sig, men man ger inte upp för man har visionen! En dag händer det!har en bekant som är manusförfattare/skådespelare, det är ett ständigt jagande efter någon som förstår ens talang.Saknar lite din blogg som den var innan ditt författarskap: träningen, fototipsen osv. Det var på något sätt vilsamt att titta på dina fina bilder, även om det föreställde ett vardagsrum i kaos. Nu har det blivit så väldigt mycket en bokblogg med fokus på dina egna verk. Jag förstår att du vill skriva om det, inte bara för att sälja utan för att det totalt uppfyller dig, men det andra var så roligt att läsa det också. Snälla, blanda lite mer.

2011-08-05 @ 09:37:06
Postat av: Sofie Sarenbrant

Tack Pica för konstruktiv feedback! Jag scrollade ner lite på startsidan, och tycker nog att det är mer familjeinlägg med bilder, än böcker. Men i det stora hela har du såklart rätt, det är mycket om skrivandet och författarlivet. Det är ju det jag gör nuförtiden. Självklart ska jag ha dina åsikter i åtanke ändå! Mvh Sofie

2011-08-05 @ 11:23:41
URL: http://www.magstarkt.se
Postat av: fannie

Hej!Jag är 17 och vill sååå gärna skriva min egen bok och ge ut (har börjat på en) Men hur gör jag sen? Måste jag skriva klart boken och sedan skicka in den till ett förlag?

Har du några skriv tips? Hur man kan dela in styckena? Behöver all hjälp jag kan få, vill verkligen lyckas.Du är toppen!

Kram Fannie

2011-08-05 @ 23:19:50
URL: http://fanniekarlsson.webblogg.se/
Postat av: Birgit

Kan ärligt svara; nej! Men jag skulle gärna ha det som krävs, skulle mer än gärna skriva en bok, men jag är nog inte tillräckligt disciplinerad. Inte nu iaf! Men helt klart imponerad av dig o alla andra som skriver! Älskar böcker! Så vem vet, när jag är pensionär kanske ;) Ha det gott!

2011-08-07 @ 11:39:10
URL: http://birgitz.blogg.se/
Postat av: Happy Gunhild

Ha ha ha! Jätteroligt :)

Tur man är naiv och har en konstnärlig vision ;)

Annars skulle inget bli gjort och världen skulle bli fattigare och tråkigare...

2011-08-08 @ 16:51:56
URL: http://www.happygunhild.se
Postat av: Thomas E

Hej Sofi!Det där var banne mig det roligaste jag läst på evigheter! Och tyvärr alldeles sant.Lycka till med nya boken å biz-nizen å alltihop. :)//Thomashttp://thomaserikson.com/

2011-08-15 @ 13:08:20
Postat av: Andrea

Haha, märkligt att så många söker ett sånt jobb, eller hur?Författare är, anser jag, inte ett yrke man kalkylerat VÄLJER. Det är något man ÄR, man MÅSTE vara för man inte kan låta bli att skriva, sen om man blir en publicerad författare som andra läser är det ju trevligt :)

2011-08-29 @ 20:19:36
URL: http://gryningstiger2.blogspot.com
Postat av: Jennie

HAHAHAHAHAHAHA!!!! Klockrent! :D

2011-09-12 @ 16:51:08
URL: http://doublejcherrycoke.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0