Skrivkramp? Testa en skrivmetod!

 

5-minutersmetoden

Vad? Du kommer att lära dig att skriva ensam i ditt rum efter en tids skrikande. Bygger på teorin om att du som lär dig att skriva ensam i ditt rum, också kan skriva på natten.

Gör så här: Du börjar vid skrivbordet med datorn framför dig. Om du börjar skrika pausar du var femte minut för att ta ett djupt andetag. Och så håller du på tills du har börjat skriva.

Känns det för hjärtskärande, så finns det två lighvarianter:

Gradvis skrivning: Bygger på samma teori, enda skillnaden är att du får klappa tangentbordet.

Stolmetoden: För varje kväll flyttar du stolen lite närmare skrivbordet.

 

Skriva-hela-natten-kuren

Vad? En fyradagarskur med successivt skrivande, som ska lära dig att skriva hela natten.

Gör så här: Under fyra intensiva dygn och en uppföljningsvecka ska du lära dig att skriva själv, skriva om, och skriva hela natten. Hela dygnet struktureras upp i fasta tider för research, persongalleri, och själva skrivandet. Du ska skriva i små doser, som du stegvis ökar på. Under tiden säger du en ramsa, som du upprepar så fort skrivkrampen kommer. Till slut ska en skrivreflex utlösas så fort du hör ramsan.

 

Samskrivning/närhetsmetoden

Vad? Skippa scheman och rutiner och skriv tillsammans med vemsomhelst. Egentligen ingen direkt metod, snarare en teori om att du har ett naturligt behov av att skriva tillsammans med andra.

Gör så här: Inga särskilda rutiner krävs, tvärtom ska du undvika scheman och rutiner och låta skrivandet komma naturligt. En jättestor säng kan vara en fördel om skrivlusten faller på under nattetid. Använd inte sömnmedel som kan hämma den medfödda skrivinstinkten.

 

Fyra s och ett v

Vad? Återskapa känslan av tiden då du kunde skriva, och hitta på så sätt skrivharmoni.

Gör så här: Sätt ner datorn på bordet – varken för mjukt eller hårt. Stolsryggen ska vara rak. Säg ssskriv. Låt fingrarna svepa över tangentbordet för att hitta skrivro. Var säker på din story.

 

Skriva utan gråt

Vad? En tiostegsplan där du ska lära dig att skriva utan att gråta. Ingen direkt metod, utan mer en kartläggning över ditt skrivmönster.

Gör så här: Börja med att föra loggbok över hur du skriver – hur lång tid det tar att börja, var, när, hur du börjar osv. När du ser ett mönster, utgå från det och få hjälp med att gå vidare genom att lära dig att gilla ditt skrivbord och att läsa av antal tecken.

 

PS. Jag fick idén till det här inlägget efter en konversation med Frida på Twitter. Jag önskar dig och alla andra stort lycka till med skrivandet!


Kommentarer
Postat av: Mimmi

haha åh, uunderbart! precis vad jag behövde! tack!

2011-09-06 @ 23:26:29
URL: http://mimmili.blogg.se/
Postat av: June

Hahaha! Underligt att detta inlägg inte har fler kommentarer. Skitkul ju!

2011-09-07 @ 11:57:08
URL: http://junesabstracts.blogg.se/
Postat av: Birgit

Intressant! Nu känns det som om jag måste prova iaf nån av dessa metoder! Det kanske blir en rad eller två iaf. Men jag undrar; ska jag börja på nåt helt nytt eller ska jag testa att fortsätta på nåt jag börjat på för typ... 100 (nästan iaf) år sedan?? Din blogg inspirerar iaf, så vem vet, kanske lyckas jag skriva nåt en dag. Ha det gott!

2011-09-07 @ 15:34:25
URL: http://birgitz.blogg.se/
Postat av: linda

tack för de underbara tipsen. har fastnat i en skrivkramp som....ja vet inte hur jag ska komma ur det. Ändå har jag hela storyn färdig. Behöver bara få ner det på papper. :-/


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0