Mina två busfrön på Parken Zoo i Eskilstuna


Visst ser de oskyldiga ut? Det är de inte i mer än tre fyra sekunder.


Det fanns fler lekplatser än djur, men det är ju inte riktigt högsäsong än.


Jag tror att de här polarna inspirerade min dotter …


… som plötsligt började åka rutschkana i en ny stil.


Erkänner att jag är lite, bara lite, nöjd att jag fick till den här bilden med min Iphone 3.

Och namntävlingens vinnare är …

… Madeleine Sköld som föreslog sin dotters namn, Emilia Sköld. Motivering: Jag gillar korta namn i böcker (särskilt när de ska upprepas så ofta), och Emilia Sköld är en ovanlig och fin kombination! Dessutom tyckte jag att det var roligt skrivet (se nedan). Så Madeleine kammar hem båda böckerna, och det fina namnsmycket med ett valfritt namn på, grattis!PS. Det återstår att se om jag väljer att döpa polisen till Emilia Sköld. Våren 2012 får du svaret :-)

Bokskrivandet: En jakt på tecken

För första dagen på väldigt länge (hejdå, galna maj!) så har jag suttit och skrivit på tredje boken. Mitt mål är att hinna halvvägs före midsommar, det vill säga 250 000 tecken inklusive blanksteg. Så här såg det ut klockan halv tio:Och så här långt hade jag kommit vid halv tre:Dagens resultat: 13 916 tecken på 5 timmar. Det är jag verkligen nöjd med! Ska fira med en löprunda eller en bit av min Mors Dag-tårta. Eller varför inte både och?

Otäck bild från olyckan på Söder


I går under marathon åkte en buss nerför trappan som du ser i bakgrunden till höger, rakt in i människorna som stod på Södermalmstorg. Flera personer skadades och fick föras till sjukhus. Det läskigaste av allt var att se den krossade barnvagnen bredvid bussen. Jag gick förbi när ambulserna hade lämnat platsen. Tack och lov fick jag höra att barnet mirakulöst nog hade klarat sig. Det verkar oklart om det var fel på bromasarna på bussen, eller vad som orsakat den läskiga olyckan.

Magasin Bromma maj 2011


Här kan du läsa artikeln om den upptagna kvinnan som inte ens har tid att titta in i kamera när det är dags för omslagsfotografering. ;-)

Twitter is the shit!


Trodde aldrig att jag skulle hylla Twitter. Jag startade nämligen ett konto 16 april 2009, och har inte alls fattat vad grejen är. Förrän nu. Jag hade ingen aning om att det skulle vara så roligt att skapa intriger mellan Camilla Läckberg och Martin Melin (hon bad om det, jag lovar!). Och inte heller att Patrick Ekwall plötsligt skulle hylla ”Vecka 36”! Kanske känner han på sig att jag har jobbat som sportjournalist, eller så är det för att vi nästan bor grannar. Ett olöst mysterium, helt enkelt. Följ mig på Twitter, här!

Här straffas jag av min klassföreståndare


Efter ett mycket dåligt framträdande inför Sveriges bokhandlare fick jag gå fram till katedern och ta mitt straff. Årets tema på presentationen inför bokhandlarna var skolan. Eftersom jag inte hade gjort läxan ordentligt och inte svarade rätt på alla frågorna i ämnet kriminologi, så slutade det som det gjorde.


Första dagen skolkade jag och Ann Rosman. Vi signerade böcker i smyg i stället för att nävara på lektionen.


Roliga timmen: Pernilla Wahlgren sjöng Piccadilly Circus.


Klassfoto: Jag och Patrik i 9b.

Babysim med mitt tredje barn:


Här är jag med min alldeles nyfödda amelia Baby som kom ut i går! Vikt: 492 gram, längd: 29,5 cm. Vi är trötta men glada och mår under omständigheterna bra.
Foto: Ann Rosman. Rubriksättare: Anders de la Motte.

Jag har sadlat om till korvgubbe!


Japp, här är vagnen som jag ska cykla runt med i Bromma och krängla korv.


Och så ska jag extraknäcka som skolskjuts, färdtjänst och sightseeing-chaffis.


Har jag tur får jag åka en sväng jag med.

Vinn namnsmycke och båda mina böcker!


Nu har du chansen att vinna ”Vecka 36”, och ”I stället för dig” tillsammans med det fina namnsmycket från Amanda Egilson (du väljer såklart ett eget namn)!
Gör så här: Ge ett namnförslag på en kvinnlig polis i 35-årsåldern som ska vara med i min tredje bok. Svara här eller på min Facebooksida, Sofie Sarenbrant, senast 27 maj. Glöm inte att gilla sidan :-) Ny chans! Vinnaren presenteras på måndag, så det går bra att tävla till och med söndag kväll, trevlig helg!

Dagens bookfit: ”Porto Francos väktare” av Ann Rosman


Klänning från Thailand, kostar typ 60 kronor exklusive resa.


Oj, inser att jag behöver gå en poseringskurs hos min syrra som är proffs.

Ann Rosmans releasefest på Story Hotel


Jag gav kvällens deckardrottning Ann Rosman en personlig skumpa.


Duktiga namnsmyckesdesignern Amanda Egilson minglade.


Linda Skugge anordnade som vanligt ett proffsigt event.


Författarkollegan Simona Ahrnstedt tillsammans med Pernilla Alm och Sandra Gustafsson.

En helt vanlig torsdag i maj …

09.00 Lämna fyraåring på förskolan med lunchmatsäck (gjorde crêpes i går kväll). Se till att sexåringen har med födelsedagspresent till klasskamrats kalas.
09.30 Ta en cappuchino på Gateau med min man.
10–12 Fixa present till kvällens release, svara på mejl, skriva bok. Försöka låta bli att googla efter recensioner.
12–12.15 Lunch framför datorn.
12.15–14.30 Jobba, sminka mig, byta om från noppriga löshängande mjukisbyxor till någon form av representativ klänning.
15–15.30 Utvecklingssamtal på skolan med sexåringen.
16–18.00 Sexåring är på kalas.
16.30–18.30 Leverans av lådcykel (!) som min bror Tom har lurat på mig när han kom på att han inte skulle jobba som korvgubbe.
16.55 Svänga förbi amelia och hämta amelia Baby som precis har kommit från tryck. Jag har varit redaktör för det numret, och är därför extra nyfiken på resultatet! Dessutom måste jag komma ihåg att lämna ett usb-minne med bilder till tara.
18–20 Ann Rosmans releasefest av deckaren Porto Francos väktare.
19.30 Möte med bostadsrättsföreningen.
21.00 Äntligen en stund i soffan hemma med min man och en kopp Relax-te och mörk choklad.

Jag vet inte om jag behöver tillägga att jag nog inte hinner så mycket mer den här dagen …

Dagens bookfit: ”Det fjärde offret” av Mari Jungstedt


En långklänning från Desigual tyckte jag passade fint med Mari Jungstedts nionde deckare.


Mari fick en specialskumpa av mig i går. PS. Ser ut som om jag har luciakrona på mig?!


Mari signerade en av de 1,9 miljoner böcker hon har sålt i Sverige. My god!

På tal om boktitlar – hittade en klassisk lapp


Så här ser lappen ut som jag kladdade på när jag spånade titel till första boken med min redaktör. Och nej, jag hade inte planer på att döpa den till Anders Timrén, så heter formgivaren av omslaget. Det roliga är att ”I stället för dig” fanns med som förslag även då. Jag totaldissade det då, men efter ett tag kom jag på att den skulle passa perfekt till bok två!

Ikväll är det fest för drottning Mari Jungstedt …


… och jag har precis knåpat ihop en liten present som hon ska få! Mari Jungstedt kommer alltid att vara speciell för mig. Första gången jag hörde talas om henne var 2003, då jag fick hennes första bok tillsammans med ett handskrivet brev skickat till redaktionen jag jobbade på. Jag åkte till SVT där Mari jobbade, och träffade henne för en intervju. Fem år, och typ lika många böcker senare, sågs vi igen i Friskis&Svettis omklädningsrum. Jag gjorde en tränande intervju med henne på jympagolvet. Samma dag tog jag bilden (här ovan) på Mari i guldfåtöljen. Jag kunde inte låta bli att berätta att jag hade skrivit en deckare, och hon erbjöd sig att läsa manuset. Det första hon frågade var vilken titeln jag hade tänkt mig.
– Ingenstans, svarade jag.
– Nej, det funkar inte, blev hennes omedelbara reaktion.
Som du kanske vet blev det i stället ”Vecka 36”.
Mari kom med många bra synpunkter när hon gav sin feedback, men det var inte det som var den största gåvan. Det var sättet hon gjorde det på: glatt, uppmuntrande, positivt och självutlämnande. Jag tappade räkningen på hur många gånger hon sa att hon hade gjort ”precis samma nybörjarmisstag”. Då, när vi satt hemma i Maris kök den där dagen, trodde jag aldrig att jag skulle få se min bok i tryck. Manuset var ganska risigt just då, men Mari hittade några bra saker som hon fokuserade på, och såg därmed till att hålla min skrivarlust på topp. Det dröjde ytterligare två år, sedan blev drömmen om en utgiven bok verklighet. Och det har jag delvis Mari att tacka för!

Yes, jag överlevde deckarfesten fredagen den 13:e!


Jag tillsammans med fina deckardrottningen Mari Jungstedt som gästbloggar här!


Superdebutanten Anders de la Motte och superkvinnan Viveca Sten.


Anna Jansson som ligger bakom Maria Wern-serien.


Håkan Östlundh som precis har kommit ut med ”Inkräktaren”.


Kristina Appelqvist och Veronica von Schenck.


Ninni Schulman som har gjort braksuccé med ”Flickan med snö i håret”.


Varg Gyllander och Inger Frimansson.

Har du läst någon av böckerna? Berätta, jag är jättenyfiken på vad du tycker!

Jag överlevde som sagt den mycket trevliga deckarfesten, och hade twitterkontakt med Camilla Läckberg som inte kunde komma (men som fick en virtuell Bloody Mary av mig, hoppas den smakade!).

Fredagen den trettonde: Deckarförfattarnas afton

Jag är inte bara rädd, jag är skräckslagen. Ikväll ska jag träffa 30 av Sveriges deckarförfattare på hemlig plats någonstans i Stockholms omnejd. Det enda jag vet är att jag måste ta på mig en ögonbindel, sedan förs jag till en mörk källare där själva ”festen” äger rum. Ingen vet var, riktigt när, eller hur. Inte heller när man blir utsläppt. Så bli inte orolig om det dröjer ett tag innan jag uppdaterar igen (eller det är kanske just det du ska bli). Någon författare kanske behöver inspiration till kommande böcker, och då kan den så kallade firmafesten dra ut på tiden i några dagar, veckor, ja, kanske månader. Men jag finns hos er i mina tankar i alla fall, jag lovar. Vem vet, i morgon kan det dyka upp några mingelbilder på Viveca Sten, Varg Gyllander, Mari Jungstedt och lite annat löst folk (jag). Kram Sofie

Dagens bookfit: ”Det du inte såg” av Patrik Sjöberg


Min nyinköpta klänning tycker jag passar fint med omslaget.


Och här ett par matchande Clarks-skor från butiken Crispin.


Och till sist en bookfitbonus: Jag i en landslagsdräkt som Patrik Sjöberg brukade ha.

Hoppas på en sån här latte på Wayne's:


Jag och min man ska luncha på Bromma Blocks i dag, och jag håller tummarna för att personalen levererar i samma stil som de gjorde på Wayne's vid Hötorget för inte så länge sedan. Det finns alltid plats för boktips – varsomhelst, närsomhelst, hursomhelst. ;-)

Grattis Michaela till bästa läsarbilden!


Här är vinnarbilden som Michaela tog och därmed vann min tävling om bok 2 och en pistolring, grattis! Håll med om att den är cool :-)

Inspirationsbild till nästa deckare


Utan att säga för mycket så kan jag i alla fall avslöja att eld kommer att finnas med i nästa bok.

Vad lyckas jag dölja på den här bilden?


Något är mystiskt med den här bilden som jag lånade från Tyras blogg. Det är INTE lätt att se felet, men här är en ledtråd: Till skillnad från mig är Tyra cirka fyra meter lång och har dessutom höga kilklackar. Bilden är från Berzelii-parken igår när vi precis skulle gå in på ett event för barnshopping.se på Berns.

Genrep i Lidingö kyrka


Har precis kommit hem igen efter en resa till Lidingö kyrka där jag ska sjunga på min mormors begravning. Trafiken i Stockholm är helt vansinnig. Är det inte vägarbeten så är det bränder, så det tog nästan en timme att åka från Bromma till Lidingö. Jag testade att sjunga sången och insåg snabbt att den gick alldeles för högt för mig. Tur att organisten är flexibel och kan anpassa pianot efter en amatörröst som min. Frågan är om jag kommer att klara av att inte gråta? Mormor önskade att jag skulle sjunga på hennes begravning, så jag tänker göra det. Och göra mitt bästa.

Jag tycker inte som Martin Timell i dagens Expressen:


Tävling: Vinn signerad bok och pistolring!


Nu har du chansen att vinna en signerad ”I stället för dig” och en pistolring från Style by Tyra. Mejla din läsarbild på ”Vecka 36” (se exempel nedan) till sofiesjostedt'att'hotmail.com. Använd fantasin, det behövs ingen strand för att få till en rolig bild! Den bästa bilden vinner, och publiceras här på bloggen. Glöm inte att ange din adress! Vinnaren dras 10 maj! Lycka till!

Direkt från stranden i Jordanien:


Det regnar i Budapest


Vilken galen sightseeing – plötsligt åker bussen ner i floden och blir en båt. Det skulle ha varit kul att fota ansiktsuttrycken på de turister som satt på bussen när chauffören plötsligt styr rakt ner i vattnet … Själv hade jag förmodligen dött av skräck.

RSS 2.0