Har jag skapat nästa Laila Bagge?

Det känns som om min dotter skulle passa i Idol-juryn, eller vad säger du:


Premiärbloggar i luften

Sitter på flyget mot Berlin! Helt underbart med gratis internet, bravo Norwegian! Synd bara att bilderna inte riktigt blir som de ska när man bloggar från luften. ;-)

Lika som bär: Kerstin Thorvall och Stieg Larsson


Laddar för beachen i Berlin!


Jodå, det finns visst, kolla själv! Frågan är om den här artificiella tropiska världen är något att ha?! Vi får se vad resesällskapet säger, men lite sugen är jag allt på att visa upp min höstbleka kropp inklusive orakade ben.

Montazami & jag i senaste amelia:


Men vad har jag på huvudet? Hur kunde jag ställa upp med den bilden?


Mitt reportage handlar om en antistressresa till Budapest med Younik Tours.

15 lärdomar jag tar med mig från årets bokmässsa:

1. Alex Schulman har en silverfärgad resväska. Eller var den grå?

 

2. Hotellrum 343 på Scandic Rubinen har ett löst toalettlock som jag funderade på att gå ner med till receptionen. Avstod dock.

 

3. Det krävs 4.0 promille för att dö av alkohol. Det och andra intressanta siffror fick jag reda på när jag åt lunch med två kvinnor från Pocketstället.

 

4. Min bokklänning gjorde succé men var nog aningen för kort för en 33-åring.

 

5. Sören Olsson har varit på bokmässan sen det startade för 26 år sen, och är en antikvitet i sammanhanget. Han signerade en Bert-bok såå fint till min dotter. Tack!

 

6. Formas nye vd stressläste klart min andra bok under mässan bara för att han hade lovat att han skulle ha läst dem ”nästa gång vi sågs”. Han tyckte bäst om den andra.

 

7. Jan Guillou i alla ära men det var Maria Montazami som skapade hysteri. ALLA ville få sin beskärda del av henne (he he), och kön ringlade lång vid hennes signeringar. Fascinerande! Jag tror att jag var den enda på förlagsminglet som inte fotograferade henne. Rätta mig om jag har fel.

 

8. Min pocket var i princip slutsåld när jag åkte hem på lördag eftermiddag. (Nej, tänk inte ens tanken – det är fult att fråga hur många förlaget tog med.)

 

9. Jag fick besked om att Marie Richardson är klar som uppläsare för ”I stället för dig”. Jippie!

 

10. Kråkflickan-författarna verkade inte alls bli glada när jag gav dem beröm för deras första bok. Jag tror till och med att de höll på att kräkas när jag highfivade med dem, vilket jag i och för sig kan förstå. Vet inte vad som flög i mig. Lovar att inte upprepa misstaget!

 

11. Magnus Uggla log. Rickard Wolff log. Skavlan log (om än något ansträngt). Patrik Sjöberg log … nästan. Allt bara för att jag smilade igenkännande mot dem precis som om vi kände varandra. Vid varje tillfälle insåg jag först efteråt att vi INTE känner varandra, men att de är kända. Lite skillnad.

 

12. Räckmackor är det man ska äta på bokmässan. Så det gjorde jag båda dagarna.

 

13. Jag är en värdelös nattminglare. I stället för att äga Park valde jag att gå tillbaka till mitt rum där det enda som väntade mig var – just det: ett trasigt toalettlock, men …

 

14.  … vem stod i hissen om inte Maria Montazami! En resa på tre sekunder tillsammans gjorde att alla bitarna föll på plats. Hon är verkligen fascinerade, lite som en ängel som har landat. Fick behärska mig för att inte ge henne en godnattkram.

 

15. Däremot Karin Adelsköld … vi hade lite svårt att skratta ihop. Det blev liksom lite stelt. Kanske beror det på att hon inte hade med sig sina manuskort från Parlamentet, vad vet jag. He he … skojar såklart bara! Karin är superhärlig och så himla begåvad (hudfärgade nylonstrumpbyxor till trots). Jag tror det var östgötskan som avgjorde, för nu är vi bästa kompisar!


Fynda i Formas monter B08:22 på bokmässan

Passa på att fynda – uppföljaren säljs för specialpriset 160 kronor!
Bild från i går, nu är det bara några ex kvar av min pocket. Kartonnaget är inte slutsålt.
Frida intervjuar mig på scenen, och jag avslöjar lite för mycket om bok tre.
Sekunden efter att den här bilden togs passerade Magnus Uggla med solbrillorna på. Han log!
Fin pocketfåtölj i Bokias monter.
Korsförhör på Deckarscenen. Ser mer ut som en vigsel mellan mig och Lilian Fredriksson.

Bokmässan: ”Peppande” boksigneringsfilm


Vinn! Helkväll med deckarförfattare!


Drömmer du om att skriva en bok och vill få författarnas bästa knep? Ta chansen att vinna en biljett till en helspäckad afton i deckarens tecken 29 november i Stockholm. Läs mer här! Det finns två biljetter att tävla om.
Gör så här för att tävla:
Gå in på den här länken och gilla sidan. Motivera här nedan eller i inlägget på FB-sidan varför just du ska vinna! Svara senast 5 oktober!
Uppdatering: Tävlingen är avslutad. Vinnarna är Carina Henemo och Marie Kollberg, grattis!

Fredag: Kom & hälsa kl 14.30 i monter B08:22


Jag blir intervjuad och signerar böcker efteråt. Please, titta förbi!

Så här fixade jag min bokklänning på en veckaOnsdag:

Skrev på Twitter att jag behövde en ny outfit till bokmässan, och att den i så fall borde vara avdragsgill. Självklart skämtade jag, men det kom några svar från andra författare som menade att en arbetsuniform kräver en tydlig logga om man ska få dra kostnaden på företaget. Och där och då kom jag på det: att jag skulle trycka ett tyg med mina bokomslag på, och sy en snygg klänning! Jättekul idé som jag inte kunde släppa, men hur skulle jag fixa det på en vecka? Jag har aldrig sytt upp något (bortsett från en ful kavaj i Thailand), och jag kände ingen sömmerska. När jag ringde min syrra Tyra, sa hon att hennes sömmerska på Style by Tyra kanske skulle kunna göra uppdraget. Med det positiva beskedet blev jag triggad att lyckas. Jag åkte till hennes kontor och vi tog mått. Sedan träffade jag mamma på en fika och vi spånade hur jag skulle kunna trycka ett tyg med så kort varsel. Det kändes inte aktuellt att skriva ut bokomslag på min egen skrivare, och stryka på 1220 bokomslag som det blev till slut.

Torsdag:
Jag ringde Proformat som har tryckt en rullgardin åt mig tidigare, och de var väldigt vänliga men hade helt enkelt inget tyg hemma. Till slut tipsade de mig om Storbildsfabriken i Linköping. Där fick jag tag i Mats, som jag direkt klickade med. Han tog mitt desperata samtal (nästan i stil med att ringa 112) på ett fint sätt, men kunde inte ge någon garanti för att de skulle hinna med så kort varsel. Efter några mejl hit och dit gav han mig deras ftp-inlogg. Innan han ens visste om de skulle hinna göra tyget åt mig, var jag ”bara” tvungen att sätta ihop en tryckfärdig pdf, 2x1 meter stor, i Photoshop. 1220 omslag senare, (5 cm höga), var jag klar. Det tog några timmar att göra dokumentet, och lika lång tid att ladda över det till tryckeriet, och jag väntade nervöst på ett klartecken.

Fredag:
Jag får bekrätelse på att tyget har tryckts och skickats till mig. Det kostade 1000 kronor plus moms. Sedan kom helgen utan att jag vågade tänka på hur besviken jag skulle bli om Posten strulade.

Måndag:
Sent på måndag eftermiddag kom tyget fram, och jag höll på att smälla av: det var så fult! Jag kunde inte se framför mig hur klänningen skulle kunna bli fin oavsett hur bra än Sandra Pentner var på att trolla. På kvällen fick Sandra, min nya idol, tyget. Jag skickade också med min favoritklänning som mall.


Sandras skiss på min bokklänning.

Tisdag:
En dag kvar tills jag ska träffa bokförlaget och gå igenom mitt tredje manus OCH få se resultatet av klänningen. Orolig över hur det ska gå med allt. Klättrar på väggarna och går till frisören.Onsdag:
Träffar förlaget och får bra feedback. Får dock lite att fundera på gällande några förslag på ändringar. Efter lunch åker jag till Style by Tyra, och träffar Sandra som har blivit sjuk, stackaren! Provar klänningen, Sandra gör några justeringar. Vips, så är den klar! Hon lyckades alltså förvandla det fula tyget till en fantastisk klänning! Varken hon eller jag trodde att det skulle kunna bli fint med det tyget men det blev det :-) På eftermiddagen får jag kontakt med Expressen, och min man ställer upp och fotograferar mig i klänningen. Tack! Nu är jag laddad till tänderna att åka ner till bokmässan och visa upp den!

Dagens bookfit: Redo för Bokmässan :-)


Vad tycks? Nu är den klar … min klänning med mina bokomslag på!


Och så en liten notis i dagens Expressen.
Snart kommer ett inlägg om hur jag lyckades få till min bokklänning inom loppet av en vecka.

Ledtråd 3: Sömmerskan Sandra Pentner


Den här kvinnan är helt amazing. Hon har gjort underverk med mitt fula tyg!


Så lägg hennes namn på minnet.


Så här ser hon ut in action. Med feber. Stackars! Krya på dig, och stort tack ännu en gång!

Ledtråd 2: Tyg och dragkedjaHär är några gissningar från förra inlägget:

Du ska sy en klänning i ett tyg med dina böcker på. Så jädra psycho. Folk kommer få migrän när de tittar på dig.

Jag tror att det är ett örngott som du ska ge som present till dem som köper dina böcker :)

Det ser ut som ett täcke... ska du sova i en monter?

Du ska självklart sy en hel kostym med omslagsmönstrat tyg.

Det är ett omslagspapper. Alla julklappsböcker kommer i år att vara dina!

Ledtråd 1 till min ”kupp” på Bokmässan


Vad är det på bilden? Vad planerar jag att göra? Gissar du rätt så blir jag grymt impad!

Tyra och jag gick i syskonterapi


Den här bilden blev aldrig publicerad, men här kan du se hur det såg ut i amelia:Och här kommer texten – ett låångt inlägg:

Två systrar med starka viljor kan lätt sluta med konflikt. Bloggaren Tyra Sjöstedt och deckarförfattaren Sofie Sarenbrant tröttnade på alla missförstånd och bestämde sig för att boosta relationen genom att gå i syskonterapi.

Allting började egentligen som ett skämt. Efter en utdragen konflikt som tog massor av energi från oss båda som jag bara hävde ur mig frågan:

Tyra, ska vi gå i parterapi?

Tyra bara skrattade, men svarade snabbt att det var en väldigt bra idé. Så vi bokade in oss på en 90 minuter lång drabbning hos terapeuterna Liv Åström Kron och Pekka Talamo som vi hade fått rekommenderade. Efteråt gick vi och skojade om det hela och vad vi egentligen hade gett oss in i.

Men samtidigt hade vi gått länge på olika håll och undrat vad som skulle krävas för att vi skulle kunna kommunicera med varandra utan att den ena blir stressad och irriterad och den andra känner sig överkörd eller sårad. Vi lever två helt skilda liv – jag som undersövd, livspusslande småbarnsmamma som har noll ork till övers (i så fall tvättar jag) och Tyra som upptagen bloggerska och entreprenör som alla rycker och sliter i. Bara att försöka ses över en lunch var dödsdömt. Efter velande fram och tillbaka, ofta via sms, kunde det sluta med att det inte blev någon lunch alls. Och båda var besvikna.

Det är åtta år mellan mig och Tyra och vi har två helt olika bilder av vår uppväxt. När Tyra föddes var det jag som körde runt henne i barnvagnen hemma på gården. Jag tog stort ansvar för henne och min andra syster och ville lära dem allt jag kunde, till exempel att rida. Som 15-åring flyttade jag hemifrån för att gå i skola i en annan stad och sedan dess har jag inte varit med i deras vardag. Men storasysteransvaret har hängt med ändå – och säkert en känsla av att jag har ett ansvar att uppfostra i stället för att bara vara en syster. Under åren som har gått har vi hållit kontakten, men också insett att vi är ganska olika och har svårt att sätta oss in i varandras olika livssituationer.

Terapidagen kom och som vanligt när vi två ska göra något tillsammans blev det inte riktigt som vi hade tänkt oss. Först och främst höll vi på att bränna vår tid, eftersom vi inte hittade till rätt adress. Pekka stod och tittade ut genom fönstret och undrade säkert om vi över huvud taget skulle dyka upp. Fem minuter för sent kom vi – Tyra på min cykel (eftersom hon hade skoskav) och jag joggande bredvid, fortfarande med cykelhjälmen på. Vi alla skrattade åt situationen. Men allt det skojiga förbyttes till ett stort allvar när vi väl hade satt oss mittemot varandra i terapisoffan med andan i halsen. Plötsligt var tårarna nära. Nu har vi gått två gånger av sammanlagt tre träffar och vi båda är överens om att det är det bästa vi har gjort.

 

Tyra är yngst i syskonskaran

Tom, 35, är äldsta syskonet och har en dotter och en son.

Sofie, 33, är äldsta systern och har två döttrar.

Linn, 28, är mellansyster och har ett barn.

Tyra, 25, är yngst i syskonskaran och har inga barn.

 

Tyra, 25:

– Jag har fått se en annan sida av Sofie

”Före terapin hade jag inte speciellt höga förväntningar, utan kände mest att det var en rolig grej. Jag hade aldrig en tanke på att det faktiskt skulle kunna hjälpa oss. Jag har alltid älskat min syster och vi har haft bra kontakt och setts ofta, men ibland har det blivit onödiga missförstånd som är bara just missförstånd. Jag var lite skeptisk till om terapeuterna verkligen skulle kunna få oss att tänka eller känna annorlunda när jag redan tyckte så bra om min syrra. Men upplevelsen där i rummet blev något av en chock.

När man sitter där måste man verkligen lyssna och kanske inte kan avbryta när man vill förklara sig. Det är viktigt att lyssna, ta till sig och kanske tänka om. Det drog jag stor lärdom av. Terapeuterna lyckades få fram känslor från både mig och Sofie som vi aldrig visat varandra förut – och det på bara 90 minuter. Jag fick se en annan sida av min syrra och ganska snabbt kändes det som att vi var på väg mot att bli mer som två kompisar än som syskon.

Sofie har alltid funnits där sedan jag var liten och jag har stor respekt för henne, ser upp till henne och vågar inte ifrågasätta. Som lillasyster känns det som att jag inte har lika mycket att ge. Under terapin hamnade vi mer och mer på samma nivå i stället för att Sofie var tre steg högre upp än jag.

Efteråt kände jag stor skillnad. Nu kan jag vara mig själv. Det är bra med en storasysterroll, men nu är jag 24 år, inte 7, och vi kan faktiskt ha utbyte av varandra. Jag har mer att ge och det känns som om Sofie också tycker det. Nu ser jag alla möjligheter! Dels i jobbet eftersom vi är i samma bransch, men även privat – Sofie är en ny vän och det känns fantastiskt. Och sen så var det väldigt kul att höra terapeuterna bekräfta vilken potential det finns – om vi finner varandra så skulle vi tillsammans kunna lyfta varandra till oanade höjder.”

 

 

Sofie, 33:

– Jag var för mycket storasyster

”Min förhoppning var att vi skulle lära oss att kommunicera bättre med varandra utan att missförstå och feltolka varje ord. Men mest tog jag den inplanerade terapin som en ”kul grej” och hade därför inte så höga förväntningar. För vem skulle kunna hjälpa oss, liksom?

Så fort dörren till terapeuternas rum stängdes och vi satt mittemot varandra förstod jag att det här var allt annat än ett skämt. Särskilt när vi fick gå rakt på senaste konflikten som vi egentligen inte hade rett ut, och som egentligen byggde på ett missförstånd. Framför allt hade vi inte fått förståelse för varandras agerande.

Ganska snabbt insåg jag att jag är alldeles för mycket storasyster och måste försöka tona ner den inpräntade rollen. Det märkte jag bland annat genom att jag satt och skruvade mig och försökte väga varje ord jag sa för att inte såra Tyra under terapin i stället för att bara säga rakt ut vad jag känner. Jag som trodde att jag var så ärlig, men plötsligt öga mot öga, kände jag mig feg och hade svårt att säga vad jag verkligen kände och tyckte. Nu vet jag att jag måste våga släppa in henne mer innanför mitt tappra ’storasysterskal’ och kunna visa mig liten och sårbar. Det kräver mod och ork. Både Liv och Pekka lyckades fånga upp och fokusera samtalet på viktiga detaljer och det var häftigt att uppleva deras samarbete.

När vi lämnade rummet var jag orolig för att Tyra skulle känna sig påhoppad, men jag blev glad och lättad när hon tyckte att stämningen i rummet hade varit magisk. Vi gick i väg och åt en lång och härlig lunch tillsammans utan störningar från mobiler. Det kändes som om vår relation hade stärkts. Där och då tänkte jag att det säkert skulle vara en tillfällighet och att allt skulle bli som vanligt. Men faktum är att något hände den där dagen. Vi började riva en stor mur som på något sätt har lyckats växa sig upp mellan oss. Och den muren håller vi fortfarande på att demontera för att bygga en mycket ärligare, roligare, smartare och mer kärleksfull relation. Mycket av det vi har pratat om och hur vi pratar med varandra är sådant som jag märkte direkt att jag dessutom kan ha glädje av i alla mina relationer.”

 


Ännu en bild som inte var med i tidningen. Vi tog alla bilder med självutlösare.

Från relationshit till relationship

– 9 tips som vårdar och utvecklar syskonrelationen (och även andra nära relationer):

1. Bryt invanda roller. Kalla inte varandra för lilla- eller storasyster. Från och med nu är ni ”bara” systrar oavsett vem som är äldst eller yngst.

2. Sluta sma:a. Ring varandra och prata i stället. Sms är svåra att tolka rätt.

3. Visa känslor. Var ärlig med hur du känner. Våga visa både styrka och sårbarhet.

4. Respektera varandras livsval även om du kanske inte förstår, tycker om eller tycker som ditt syskon.

5. Lyssna utan att ge råd som ingen har bett om.

6. Undvik rätt och fel. Berätta och lyssna på varandras subjektiva minnen från uppväxten och tillåt varandra att ha sin egen verklighet om historien. Undvik att hamna i rätt/fel eller sant/falskt.

7. Ja och nej. Gör gärna ett avtal om att uttrycka era sanna JA! och sanna NEJ! så långt det är möjligt. Exempel: Säg inte ja, exempelvis för att slippa känna skam, skuld eller rädsla, när du egentligen vill säga nej.

8. Var kärleksfull. Ta stunder då du väljer att tänka eller se på ditt syskon med värme och tacksamhet. Det finns alltid något att vara tacksam över.

9. Boosta. Gör något roligt ihop då och då.

 

Artikelarvodet ska användas till något som Tyra och jag ska göra tillsammans. Det har ännu inte blivit av. Det svåra är att få till ett datum … :-)


Camilla Läckbergs releasefest på NK


Grattis Camilla till ”Änglamakerskan” som firades på NK på måndag kväll.


Jag gav bort ett fint Camilla-vin, limited edition. Fjäderextensions finns här!


Camilla intervjuades av Yourlifes chefredaktör Carina Nunstedt.


Nu önskar jag Camilla stort lycka till med lanseringen! Hoppas att den snart är över så vi kan wordfeuda igen ;-)

Min kupp inför Bokmässan i Göteborg

Jag sitter hemma vid köksbordet och vet inte vad jag ska ta mig till! Mitt manus är inlämnat och jag ska träffa min redaktör och förläggare först på onsdag för feedback … Just nu är det något helt annan som tar upp mina tankar:
• Dels en tvåbarnsmamma i min geografiska närhet som just nu opererar bort en tumör på KS. Jag håller alla mina tummar och tår för att det ska gå bra, och att familjen snart återförenas i glädje!
• Det andra är en (ganska) hemlig kupp inför Bokmässan. Förra året gick jag omkring som en zombie och visste inte vad jag skulle ta mig till. I år har jag ingen lust att dra runt där utan att det framgår klart och tydligt vem jag är och vad jag gör där. Jag ser det som en liten service till alla bokälskare. Det var i förra veckan som jag kom på min idé som egentligen är omöjlig att genomföra på så kort tid. Skam den som ger sig, tänkte envisa jag, och vägrade acceptera att det inte skulle lyckas. Nu vet jag såklart inte om det hela kommer att gå vägen, men OM det gör det så lär du få veta. Det gäller dock att Posten sköter sig, och att resten av processen går i mål. Jag är tydligen bra på att skapa spänning i mitt liv ;-)

PS. Mina hålltider på Bokmässan:
Fredag: 14.30–14.50 Intervju och signering i monter B08:22
Lördag: 14.15–14.30 Korsförhör Deckarscenen

Vilken magisk lördagskväll


En välmatad picknickkorg – men finn ett fel – vad hör inte hemma i den?!


På ängen var det ballongflygning på G (se mannen mellan kaninens öron, så förstår du sizen).


Maria, Tom, och jag tillsammans med Tom Junior.


Vi njöt av solen …


… innan vi gick hem till dukat bord (se menyn i föregående inlägg av gästbloggaren).


Råkade feldimensionera sugrören något. Bara något. Barnen använde dem som svärd i stället.

VärldsklassHej, jag heter Tom och är gästbloggare. Hej Tom!

Många middagar hos Sarenbrant har man haft men idag var den bästa någonsin. RESPEKT!

Visserligen mycket färdigtköpt men vem fan bryr sig. Hummer, insjökräftor, räkor, skagen, majonnäs, baguette, ost och underbar paj som Fien (Sofie) har dunkat ihop själv (sa hon iaf). Sedan har dukning, miljö och mängden champage gjort detta till middagen ever.....

Sigge har varit grymt glad av sig och dom "stora barnen" har smakat kräftor och ätit skagen. Barn som smakar på maten gillar man ju.

Tack för mig!

Tom

Tipsa mig om uppläsare till min andra ljudbok!

Nu är det klart att min andra bok ska bli ljudbok, jätteroligt! Till ”Vecka 36” ville jag ha en man (klicka på länken om du vill provlyssna), eftersom mycket av boken utspelar sig ur en mans perspektiv. Men den här gången vill jag ha en kvinna som läser. Vem tycker du skulle passa bra? Vore roligt att höra din åsikt! Särskilt du som har läst ”I stället för dig”. Jag har varit inne på Julia Dufvenius bara för att jag gillar henne som skådis. Eller Mirja Turestedt (som för övrigt någon tyckte skulle bli resultatet om jag och min redaktör Maria skaffade barn ihop). Men vad tycker du?


Bilden är från en mack i Borlänge – en stad där det bor folk med mycket bra smak.

Svar på frågestunden!

Tack för alla frågor! Här kommer svaren (har kortat ner vissa frågor som var långa):


Nemo: 1. Hur ser din metod ut när du skriver dina böcker? Mellan något särskilt klockslag, bestämda dagar, osv? 2. Låt säga att man skrivit klart sin första roman och finputsat den så gott det går. Har du något tips om hur man ska tänka när det kommer till att välja förlag? Vilken väg är bäst att gå?

Svar: Det har varit lite olika – första boken skrev jag på kvällar och vissa tider på dagarna under föräldraledigheten. Men nu har jag tagit ett halvår off för att skriva tredje boken, och då skriver jag aldrig på kvällar eller helger. Kolla in  filmen om du vill veta hur min dag kan se ut ;-) 2. Här kan du läsa hur du flirtar med bokförlaget på bästa sätt.

 


Malin: Jag vill jättegärna arbeta med skrivande (journalist eller författare) men varje gång jag ska skriva något som jag vet folk kommer läsa, blir det en spärr i hjärnan. Orden vill inte formulera sig lika fint som de gör annars. Känner du igen dig i det? Vad gör du när du har skrivkramp?

Svar: Det är inte så ofta jag får skrivkramp, jag har inte tid med det ;-) Se här hur du kan locka fram skrivsuget igen med några metoder, som 5-minutersmetoden, Skriva-utan-gråt osv. Skämt å sido, löpning rensar skallen. Efter en runda brukar jag få ny energi.

 

Jenny: 1. Vilken är din favoritmöbel? 2. Vilket möbelköp ångrar du mest? 3. Vad är det dyraste i inredningsväg som finns i erat hem? 4. Vad är din drömmöbel just nu?

Svar: 1. Pilasterhyllan. 2. En otymplig Bengt-Olof-soffa (randig), som vi köpte ny men sålde snabbt på Blocket. Bara tanken på den ger mig fortfarande rysningar. 3. Jag vet inte, sängen kanske, varför är de så dyra? 4. Ingen, men jag skulle gärna vilja ha Myran-stolar runt köksbordet.

 


Birgit: Ska man börja på nåt nytt eller ska man skriva på nåt som legat bortglömt i flera år?

Svar: Det beror helt på! Ibland är det lättare att börja om med något helt nytt än att redigera gammalt material. Viktigast är att du känner mycket för det du skriver. Att du tycker att det är värt att lägga ner massor med tid på det. Gå på magkänslan!


Moa: Jag undrar hur du strukturerar upp ditt skrivande? Sedan undrar jag också hur du peppar dig själv att skriva när inspirationen tryter. Keep going strong med nummer 3! :)

Svar: Tack! Jag skriver ett synopsis, där jag i korta drag beskriver kapitel för kapitel, vad som ska hända vem och när. När inspirationen tryter ger jag mig ut i löpspåret eller sjunger, älskar att sjunga!


Anonym: Vilket är det kändaste numret du har i mobilen?

Svar: Jag har ju min syrras mobilnummer, tro det eller ej ;-) Men om jag ska hålla mig till författarvärlden, så är det Mari Jungstedts.


Elin: 1. Hur lång tid tog det för dig att skriva boken "Vecka 36"?
2. Hur gammal var du när du lärde dig att läsa?
3. Ville du bli författare redan när du var liten?
4. Vilken är din absoluta favoritbok (du får inte välja din egen)?
5. Vad läser du för bloggar? Läser du någon dagligen?

Svar: 1. Lååång tid med många omskrivningar. Flera år. 2. Sex eller sju år. 3. Ja, jag älskade att göra egna böcker (se bild nedan) och att läsa. 4. Svår fråga! ”Svek” av Karin Alvtegen tycker jag är en riktigt bra psykologisk thriller. Här är några andra jag rekommenderar. 5. Jag kikar in på olika bloggar då och då, men min systers läser jag dagligen. Det är vårat sätt att umgås, typ ;-)


 

Moa: Älskar tröjan du har på dig i din profilbild! Var har du köpt den?

Svar: Tack! På SOLO, tyvärr förra året, så den finns nog inte kvar …

 


Sofie Trinh Johansson: 1. Har du många skäms-manus i den byrålåda?
2. Körde du på den vanliga vägen innan du blev publicerad, alltså skrev ut och skickade in en bunt med papper till olika förlag och satt och väntade?
3. Och i vilken miljö skriver du helst? (knäpptyst, barnens skrik i bakgrunden, musik ...)
4. Läser du själv mest deckare eller hur kom du in på den banan?

Svar:
1. Inga! Men jag har två manus i lådan, en självupplevd historia som jag aldrig kommer att ge ut, och en chick-lit som jag funderar på att redigera om. Här kan du läsa mer om hur min bokdröm förverkligades. 2. Japp, exakt så! 3. Ensam och tyst. 4. Ja, jag älskar deckare! Jag har alltid valt att läsa om sådant som skrämmer mig.

Sandra: Vilket är ditt favoritmotto?

Svar:
”En sit-up om dagen är bättre än noll” och ”Ingenting är omöjligt”.

Matilda: Om du fick tre ord att beskriva dig själv med vilka hade du då valt?

Svar:
Envis, perfektionist, uppdateringssjuk.

Tindra: Hur kommer det sig att ni alla syskon blivit så framgångsrika? Var och en på sitt sätt... Är det något speciellt råd ni fått med er av era föräldrar? Jag förstår att det ligger hårt slit bakom era framgångar och unnar er dem, och du är en underbar författare Sofie!

Svar: Tack :-) Ha ha, det kanske man kan undra?! Kan det vara så enkelt att vi var så uttråkade eftersom vi var isolerade mitt ute i ingenstans, och tvingades anstränga oss för att bli kreativa? Hmm … Våra föräldrar är två kreativa doers, så jag gissar att det sitter i generna.

Sara: 1. Vad har du för planer till hösten? 2. När kommer din tredje bok? 3. Vad gissar du att dina barn kommer jobba med när de blir vuxna?

Svar: 1. Jag ska jobba klart med tredje boken och vara redaktör för en träningstidning på amelia. 2. I mars 2012. 3. Sjuåringen säger att hon ska bli fotomodell som Tyra, och fyraåringen har haft ett stort intresse för städning. Vi får se hur det blir. När jag ser deras sammandrag av Melodifestivalen, undrar jag hur det ska sluta:

 

Ida: Hur är det med förlag, hur mycket kan de vara med och styra böckerna? Alltså innehållet, språket o.s.v, hur mycket får de ”kräva” att man ska ändra? Kan du dra lite info kring förlagens roll? :)
Svar:
Det är väldigt olika beroende på förlag och vad det står i kontraktet. För mig ser det ut så här: Jag lämnar in mitt färdigskrivna manus, redaktören och förläggaren läser och ger mig feedback. Sedan ändrar jag på det jag vill (men oftast litar jag på deras omdöme, de är ju proffsen). Jag lämnar in manuset igen, och får ny feedback osv.Kajsa: 1. Om man skriver en bok och skickar till ett förlag som tackar nej, kan man ändra lite i den och slipa mer på det eller är det bara att kasta boken och börja på en ny då? 2. Har du något tips hur man lär sig exakt när man ska använda punkt, kommatecken, frågetecken mm? 3. Kostar det något att ge ut en bok? 4. Får man bestämma framsidan och allt sånt själv? 5. Det finns skrivkurser på internet. Tror du att det är något bra att ha i ryggsäcken eller är det bara dumt att lägga pengar på?

Svar: 1. Du behöver absolut inte slänga det du har gjort! Jag fick skriva om ”Vecka 36” många gånger innan jag fick ett ja. Här finns en sajt som jag tror att du skulle gilla. 2. Gå en skrivkurs! 3. Inte om du får ett förlag. Däremot om du ger ut boken själv, så kostar det. 4. Man får bestämma tillsammans med förlaget. 5. Jag känner inte till de kurserna, men kolla Folkuniversitets hemsida, de har massor olika kurser runt om i Sverige! Tipsar även om en skrivkväll i november:


Sanna: Jag vill gärna skriva bok om mitt liv, eller mer barndomslivet, men jag är inte riktigt bra på kreativitet, vad tipsar du om hur jag ska skriva? Vill folk läsa om min barndom, eller har det redan kommit så mycket ut på bokmarknad? Ska jag vara ärlig eller krydda på lite historia för att göra det spännande?

Svar: Jag tycker att du först och främst ska skriva för din egen skull, precis det du vill få sagt. Tänk inte på vad andra vill läsa om eller vad förlag vill ge ut för då tror jag att det är lätt att låsa sig. Det viktigast kanske inte alltid är att det blir en utgiven bok eller ej, utan att få skriva av sig.


Anna: Du twittrar mycket om Wordfeud, spelar du mot någon kändis?

Svar: Jag spelade mot Camilla Läckberg, som var så usel att hon i stället kopplade in sin 9-åring ;-) … Sedan körde jag mot übersmarta höjdhopparen Stefan Holm, och tro det eller ej – jag vann! Det kommer jag att vara stolt över resten av mitt liv. Skickade honom en bok som tröstpris. En match gick jag också mot Sören Olsson (som skrivit Sune- och Bert-böckerna). Men han kastade in handduken och tryckte på resign till slut. Min svåraste motståndare hittills är min man.

 

 


Grattis, ni vann |buzz]:Grattis, här är vinnarna som får ett ex av Anders de la Mottes nya deckare (flaskan ingår inte):


Jennies boklista

Maria P

Ronnie

Nypimpade från topp till tå gånger två


Jag och min fyraåring har höstshoppat!


Alla deckarförfattares måstering, finns här! Den är justerbar, Varg Gyllander!


Mina kläder kommer från Vila och Gina Tricot, även väskan. Skor från Din sko.


My Little Pony-hårspännen: H&M …


… precis som resten av outfiten. H&M rules!

”Picadilesörkus” med Pernilla Wahlgren


Ur min dagbok från 1985 (7 år), där det framgår hur mycket jag diggade ”Picadilesörkus”.


Och nu 2011 (33 år) fick jag höra Pernilla sjunga låten live! Den som väntar på något gott … kan göra det i 25 år! Det var på bokinformationsdagarna i maj som Pernilla fick gå upp på scen och riva av några låtar. Hon är aktuell med den här julboken – passande eftersom hon fyller år på självaste julafton! Här bloggar förresten Pernilla om mig, men frågan är om hon läste någon av böckerna? Det förtäljer inte historien …

Sju år gammal skrev jag min första dagbok


Och där framgår tydligt att jag inte var den som drog mig för att göra läskiga saker. Inte för att det är livsfarligt att rida på en bagge, men ändå … Mitt tips till dig som drömmer om något som du inte tar dig för: våga! Vad har du att förlora? Det är bättre att testa än att ångra sig för att man aldrig försökte.

Riktigt nöjd med Mataffärens middagskoncept


Varför har jag tvivlat på att köpa färdigpackade ingredienser till middagar? Jag vet faktiskt inte, men nu är jag redan beroende! Förra veckan testade jag att klicka hem mataffären.ses middagskoncept ”Vår middag” för första gången. Paketet innehåller fyra middagar för fyra personer. Pris: 599 kronor. Sara Begnér ligger bakom de enkla, lättlagade recepten. Barnen åt bra, men framför allt: vi vuxna slapp springa till Ica och improvisera en middag på tio minuter. Ett enda minus är att några av rätternas råvaror passerade datum inom tre dagar, vilket känns anmärkningsvärt med tanke på att det är fyra middagar … Annars: guld värt!


Och så här ser råvarorna ut till middagslådan för vecka 37. Ska bli spännande att se vad ölen ska vara till för rätt.

Grattis, här är ni som vann ”Vecka 36”!


203 personer tävlade om 10 ex av ”Vecka 36”. Rätt svar på frågan om vad uppföljaren heter är … ”I stället för dig”. Grattis till de tio vinnarna, som får pocketen hem i brevlådan (jag mejlar er):

 

Elin,

Jeanette- gott&blandat!

Lisa

ANGELICA.BLOGG.SE ♥

Helena Milton

Sara
Linn Warfvinge
Anna
Mimmi
Trees London


Här pågår fortfarande en boktävling (till 14 september), där du har chans att vinna [buzz]!

Frågestund!


Passa på att fråga mig något! Jag har fått en del frågor den här veckan, och tänkte samla allt i ett inlägg i stället. Så fråga gärna igen, så lovar jag att svara :-) Trevlig lördag!
PS. Svar på frågorna kommer på torsdag!

Vinn! Anders de la Mottes nya deckare [buzz]I morgon är det dags för Anders de la Mottes releasefest av andra boken [buzz]. Och jag tänkte att du ska få chansen att läsa den först av alla! Efter intervjun med Anders är tävlingen! Här är min ”Dagens bookfit” på första boken [geim].


Grattis till boksläpp i vecka 36!

– Haha, javisst är det lite kul att jag har ”nedkomst" i din vecka!

 

Var utspelar sig din nya deckare [buzz] – på en buss som åkt vilse i Lomma?

– Nja, hur spännande än min hemkommun Lomma kan verka som skådeplats för en thriller har jag valt lite andra platser... [buzz] börjar i en affärslounge på ett lyxhotell i Dubai, där en uttråkad HP landat efter 14 månaders flykt från Spelet. Han har kört slut på turistäventyr, har problem att sova och får allt svårare att skilja fantasi från verklighet. Ibland kommer han på sig själv med att nästan hoppas att Spelet ska hinna ifatt honom. Eller har det kanske redan gjort det? För hur förklarar man annars allt det som snart kommer att hända honom? Om det nu inte är en dröm, vill säga... Läs mer om boken här!

 

Inte nog med att du vann pris för bästa debutdeckare förra året, SF har också köpt filmrättigheterna för [geim]. Fan! Eller jag menar grattis, hur stort är inte det?

– Tack, tror jag?! Det är självklart otroligt roligt, inte minst för en filmfantast som jag. SF köpte rättigheterna redan innan [geim] kommit ut och är i full gång med manuset. Jag ser väldigt mycket fram emot att få läsa det snart.


Tänker du göra en Martina Haag, och spela huvudrollen?

– Haha, nej! Jag inser mina begränsningar och även om en liten del av mig är släkt med HP, så överlåter jag det åt SF och regissören att hitta lämpligare huvudrollskandidater. Däremot kommer jag att insistera på att få en lite cameoroll någonstans. Typ gå förbi med en hund, läsa en tidning eller missa en buss under förtexterna.

 

Jag gav min författarelev Patrick Ekwall på TV4 i uppdrag att köpa [geim] som ren kurslitteratur. Det har han gjort nu. Vad tror du att han kommer att lära sig?

– Jag hoppas att Patrick kommer att upptäcka hur viktigt språket är då man introducerar en karaktär för läsarna. Fysiska beskrivningar är en sak, och visst kan man använda liknande grepp för att beskriva en persons karaktärsdrag.Men beskrivningar använder man oftast bara på några få ställen i en bok. Språket däremot är genomgående och är därför ett väldigt kompetent verktyg för att ge läsaren en känsla av hur/vem personen egentligen är.

 

Hur får du inspiration till dina böcker?

– Jag konsumerar oerhörda mängder media och klistrar in sådant som verkar intressant i en idémapp. Det kan vara tidningsurklipp, saker jag sett på tv eller sådant jag plockat upp på nätet. Mitt jobb hjälper till en del, jag arbetar som säkerhetschef Europa- Mellanöstern och Afrika på ett stort it-företag och reser därför rätt mycket. Då får jag tid att fundera och skriva i lugn och ro.

 

Vilka andra författare läser du helst?

– Dessvärre har jag just nu alldeles för lite tid att läsa med två jobb och familj. Jag har en trave med fantastiskt spännande böcker som jag ska kasta mig över så snart det sista manuset är färdigt. Några av mina tidigare favoriter är Leif GW Persson, Dennis LeHane, Ian Rankin och Paul Auster, men jag hoppas kunna lägga fler namn till listan inom kort (som Sarenbrant t.ex.).

 

Varför slutade du att jobba som polis – för att hinna skriva böcker i stället?

– Åh, vad jag önskar att det vore sant! Nej jag slutade som polis redan 2001. Efter fem år i radiobil på Norrmalm var jag sugen på nya utmaningar, och eftersom polisen inte kunde erbjuda sådana gick jag till näringslivet där jag nu är inne på mitt andra säkerhetschefsjobb. Böcker började jag inte skriva förrän bortåt 2007, och jag blev antagen med [geim] mot slutet av 2009.


Vinn! Tävla om 3 ex av [buzz]. Det enda du behöver göra är att förklara här nedan vad [buzz] betyder. Svara senast 14 september, lycka till!

 


Nu har visitkorten till Bokmässan kommit!


Nu har mina hemgjorda visitkort som jag gjorde på moo.com kommit hem i brevlådan! Det roliga var att det gick att beställa olika bilder på framsidan, så jag passade på att lägga in båda böckerna och även ett porträtt. Sedan är det upp till mottagaren att välja sitt favoritkort! På baksidan valde jag vit bakgrund, och kontaktuppgifter. Är nöjd med resultatet även om jag tycker att färgerna inte blev helt perfekta.

Mataffären.se: Den här veckan får du mig på köpet!


Nu har precis Mataffären.se levererat mat hem till mig, och gissa vem som låg i kassen? :-)


Under den här veckan får man en inbunden ”Vecka 36” på köpet när man handlar.


Jag har skrivit ett brev, med förhoppning om en trevlig läsning!

Middagstips!
Den här gången testade jag att beställa ett komplett middagspaket för fyra middagar, fyra personer (599 kr). Blir det lyckat så kommer jag inte att tveka på att köpa det igen. Underbart att slippa klura ut roliga middagar, och låt proffsen sköta det i stället! Packat och klart, levererat till dörren. Självklart återkommer jag och berättar hur det gick.

Veckans blogg på blogg.se


Mina 9 bästa tips för att skriva en bra deckare

Kollaget är födelsedagspresent som en läsare gav till sin mamma som skriver deckare. Jag bidrog med nio tips på vägen:


Storyn. Fundera ut en bra story som du verkligen brinner för. Bolla gärna med någon och se om du kan utveckla idén ytterligare. Fundera på vad som är annorlunda med din idé jämfört med befintliga böcker. Läs mycket för att få svaret, och för att se hur en story är uppbyggd.

 

Personerna. Vilka ska boken handla om? Vem är huvudpersonen? Blanda inte in alltför många, då kan det bli rörigt. Gör noggranna personbeskrivningar med allt från ålder, civilstånd, jobb, intressen, utseende, sätt.

 

Dialogen. Olika personligheter har olika språk, vilket är viktigt att tänka på när de ”pratar”. Exempel: En tonåring har fler moderna slanguttryck än en pensionär. Om du fastnar i någon dialog, läs texten högt för dig själv så hör du om det låter bra.

 

Miljön. Använd miljöer som du är välbekant med för att kunna beskriva den på ett bra sätt. Ett plus är om miljön på något sätt sticker ut från andra böcker.

 

Synopsis. Gör en mall för boken, vad som ska hända vem, när och varför? När du har en preliminär plan för bokens struktur – skriv! Fördelen med att ha tänkt igenom storyn noga är att du kan börja med de kapitel du känner mest för. Kanske slutet? Skriv hellre lite då och då i stället för inget alls. Det är peppande att se hur manuset växer, och lättare att komma ihåg historien om det inte går så mycket tid emellan.


Research. Lägg tid på att ta reda på fakta för att kunna beskriva det så trovärdigt som möjligt. Till exempel polisarbetet – försök att knyta kontakt med någon som du kan ställa frågor till.


Feedback. Våga låta andra läsa och be dem svara ärligt vad de tycker. Det behöver inte vara något proffs som läser – alla har alltid något bra att säga.

 

Redigering. Innan du skickar in till ett bokförlag: Läs igenom noga flera gånger och putsa på texten. Manuset måste vara helt färdigt. Om du inte är hundra procent nöjd, lär inte förläggaren heller bli det.

 

Bokförlag. Fila noga på följebrevet. Om det är välskrivet får redaktören hopp om att manuset också är det. Var extra noga med första kapitlet. Är det inte bra, åker manuset raka vägen till refuseringshögen. Får du något mer utförligt svar av förlaget än ”nej tack”, är det positivt. Jobba ännu mer och ge inte upp! Till slut ger det kanske med sig. Var beredd på hårt jobb!


Nostalgitripp till min barndomsort Gusum


I helgen tog jag och min man en sväng till min gamla barndomsgård.


Uppför den här åkern vid vattnet brukade jag galoppera med min ponny.


I det här huset bodde jag (och här bor Torsten i min andra bok).


Yxningens camping var jag såklart tvungen att titta till. Härlig placering av parabolen ;-)


Här har jag spelat pjäsen ”Kriget om källan”, och gått på bio som barn (och ätit pizza).


Mitt första jobb var på Birsha – ansvarade för frukt och grönt en hel sommar.


Gusums kyrka, där jag gifte mig med Tommy 2003.


Och så sist men inte minst var jag förbi Cajsas grav med en blomma. Sorgligt men viktigt.

Vecka 36: Tävla om 10 ex av Vecka 36


Vecka 36 till ära lottar jag ut 10 pocketböcker! Tävlingsfråga: Vad heter uppföljaren till Vecka 36? Svara: Före 12 september i kommentarsfältet nedan, lycka till!

På måndag börjar vecka 36!

Jag vet att jag är en astrist, värdelös bloggare just nu. Jag sitter i sängen och skriver och snyter mig hela dagarna. Men: Nästa vecka, vecka 36, lovar jag att återgälda! Då blir det två nya utlottningar, en rolig författarintervju med en kille som är aktuell med sin uppföljare, med mera. Så håll ut! Jag lovar att inte svika dig ;-)
PS 1. Tack förresten för alla krya-på-dig-hälsningar som gör mig sååå glad!
PS 2. Om du inte redan har läst Vecka 36, så gör det nu när boken verkligen utspelar sig!

RSS 2.0