Mina 9 bästa tips för att skriva en bra deckare

Kollaget är födelsedagspresent som en läsare gav till sin mamma som skriver deckare. Jag bidrog med nio tips på vägen:


Storyn. Fundera ut en bra story som du verkligen brinner för. Bolla gärna med någon och se om du kan utveckla idén ytterligare. Fundera på vad som är annorlunda med din idé jämfört med befintliga böcker. Läs mycket för att få svaret, och för att se hur en story är uppbyggd.

 

Personerna. Vilka ska boken handla om? Vem är huvudpersonen? Blanda inte in alltför många, då kan det bli rörigt. Gör noggranna personbeskrivningar med allt från ålder, civilstånd, jobb, intressen, utseende, sätt.

 

Dialogen. Olika personligheter har olika språk, vilket är viktigt att tänka på när de ”pratar”. Exempel: En tonåring har fler moderna slanguttryck än en pensionär. Om du fastnar i någon dialog, läs texten högt för dig själv så hör du om det låter bra.

 

Miljön. Använd miljöer som du är välbekant med för att kunna beskriva den på ett bra sätt. Ett plus är om miljön på något sätt sticker ut från andra böcker.

 

Synopsis. Gör en mall för boken, vad som ska hända vem, när och varför? När du har en preliminär plan för bokens struktur – skriv! Fördelen med att ha tänkt igenom storyn noga är att du kan börja med de kapitel du känner mest för. Kanske slutet? Skriv hellre lite då och då i stället för inget alls. Det är peppande att se hur manuset växer, och lättare att komma ihåg historien om det inte går så mycket tid emellan.


Research. Lägg tid på att ta reda på fakta för att kunna beskriva det så trovärdigt som möjligt. Till exempel polisarbetet – försök att knyta kontakt med någon som du kan ställa frågor till.


Feedback. Våga låta andra läsa och be dem svara ärligt vad de tycker. Det behöver inte vara något proffs som läser – alla har alltid något bra att säga.

 

Redigering. Innan du skickar in till ett bokförlag: Läs igenom noga flera gånger och putsa på texten. Manuset måste vara helt färdigt. Om du inte är hundra procent nöjd, lär inte förläggaren heller bli det.

 

Bokförlag. Fila noga på följebrevet. Om det är välskrivet får redaktören hopp om att manuset också är det. Var extra noga med första kapitlet. Är det inte bra, åker manuset raka vägen till refuseringshögen. Får du något mer utförligt svar av förlaget än ”nej tack”, är det positivt. Jobba ännu mer och ge inte upp! Till slut ger det kanske med sig. Var beredd på hårt jobb!


Kommentarer
Postat av: Emelie - PT & kostrådgivare

Blir lite sugen på att testa men jag har nog för dålig fantasi ;) Fick iofs en novell publicerad i en bok när jag var yngre :D

2011-09-06 @ 13:05:11
URL: http://bodybybeijer.blogg.se/
Postat av: Emmas kreativiteter

Gud, känner hur jag misslyckas på mer eller mindre varenda punkt ... Men ska lyckas, på ett eller annat sätt!

2011-09-07 @ 13:37:42
URL: http://paperdreaming.blogg.se/
Postat av: Sandra

Ohh!

Du måste vara super bra på att skriva! Tycker själv det är väldigt roligt att skriva! men är det inte svårt att orka fortsätta, t.ex du bygger upp en story men halvvägs så fastnar du, vad brukar du göra då?

Skulle vara jätte tacksam för svar, är själv intresserad av "författariet" C:

2011-09-10 @ 15:12:52
URL: http://flamsiiiga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0