Svar på frågestunden!

Tack för alla frågor! Här kommer svaren (har kortat ner vissa frågor som var långa):


Nemo: 1. Hur ser din metod ut när du skriver dina böcker? Mellan något särskilt klockslag, bestämda dagar, osv? 2. Låt säga att man skrivit klart sin första roman och finputsat den så gott det går. Har du något tips om hur man ska tänka när det kommer till att välja förlag? Vilken väg är bäst att gå?

Svar: Det har varit lite olika – första boken skrev jag på kvällar och vissa tider på dagarna under föräldraledigheten. Men nu har jag tagit ett halvår off för att skriva tredje boken, och då skriver jag aldrig på kvällar eller helger. Kolla in  filmen om du vill veta hur min dag kan se ut ;-) 2. Här kan du läsa hur du flirtar med bokförlaget på bästa sätt.

 


Malin: Jag vill jättegärna arbeta med skrivande (journalist eller författare) men varje gång jag ska skriva något som jag vet folk kommer läsa, blir det en spärr i hjärnan. Orden vill inte formulera sig lika fint som de gör annars. Känner du igen dig i det? Vad gör du när du har skrivkramp?

Svar: Det är inte så ofta jag får skrivkramp, jag har inte tid med det ;-) Se här hur du kan locka fram skrivsuget igen med några metoder, som 5-minutersmetoden, Skriva-utan-gråt osv. Skämt å sido, löpning rensar skallen. Efter en runda brukar jag få ny energi.

 

Jenny: 1. Vilken är din favoritmöbel? 2. Vilket möbelköp ångrar du mest? 3. Vad är det dyraste i inredningsväg som finns i erat hem? 4. Vad är din drömmöbel just nu?

Svar: 1. Pilasterhyllan. 2. En otymplig Bengt-Olof-soffa (randig), som vi köpte ny men sålde snabbt på Blocket. Bara tanken på den ger mig fortfarande rysningar. 3. Jag vet inte, sängen kanske, varför är de så dyra? 4. Ingen, men jag skulle gärna vilja ha Myran-stolar runt köksbordet.

 


Birgit: Ska man börja på nåt nytt eller ska man skriva på nåt som legat bortglömt i flera år?

Svar: Det beror helt på! Ibland är det lättare att börja om med något helt nytt än att redigera gammalt material. Viktigast är att du känner mycket för det du skriver. Att du tycker att det är värt att lägga ner massor med tid på det. Gå på magkänslan!


Moa: Jag undrar hur du strukturerar upp ditt skrivande? Sedan undrar jag också hur du peppar dig själv att skriva när inspirationen tryter. Keep going strong med nummer 3! :)

Svar: Tack! Jag skriver ett synopsis, där jag i korta drag beskriver kapitel för kapitel, vad som ska hända vem och när. När inspirationen tryter ger jag mig ut i löpspåret eller sjunger, älskar att sjunga!


Anonym: Vilket är det kändaste numret du har i mobilen?

Svar: Jag har ju min syrras mobilnummer, tro det eller ej ;-) Men om jag ska hålla mig till författarvärlden, så är det Mari Jungstedts.


Elin: 1. Hur lång tid tog det för dig att skriva boken "Vecka 36"?
2. Hur gammal var du när du lärde dig att läsa?
3. Ville du bli författare redan när du var liten?
4. Vilken är din absoluta favoritbok (du får inte välja din egen)?
5. Vad läser du för bloggar? Läser du någon dagligen?

Svar: 1. Lååång tid med många omskrivningar. Flera år. 2. Sex eller sju år. 3. Ja, jag älskade att göra egna böcker (se bild nedan) och att läsa. 4. Svår fråga! ”Svek” av Karin Alvtegen tycker jag är en riktigt bra psykologisk thriller. Här är några andra jag rekommenderar. 5. Jag kikar in på olika bloggar då och då, men min systers läser jag dagligen. Det är vårat sätt att umgås, typ ;-)


 

Moa: Älskar tröjan du har på dig i din profilbild! Var har du köpt den?

Svar: Tack! På SOLO, tyvärr förra året, så den finns nog inte kvar …

 


Sofie Trinh Johansson: 1. Har du många skäms-manus i den byrålåda?
2. Körde du på den vanliga vägen innan du blev publicerad, alltså skrev ut och skickade in en bunt med papper till olika förlag och satt och väntade?
3. Och i vilken miljö skriver du helst? (knäpptyst, barnens skrik i bakgrunden, musik ...)
4. Läser du själv mest deckare eller hur kom du in på den banan?

Svar:
1. Inga! Men jag har två manus i lådan, en självupplevd historia som jag aldrig kommer att ge ut, och en chick-lit som jag funderar på att redigera om. Här kan du läsa mer om hur min bokdröm förverkligades. 2. Japp, exakt så! 3. Ensam och tyst. 4. Ja, jag älskar deckare! Jag har alltid valt att läsa om sådant som skrämmer mig.

Sandra: Vilket är ditt favoritmotto?

Svar:
”En sit-up om dagen är bättre än noll” och ”Ingenting är omöjligt”.

Matilda: Om du fick tre ord att beskriva dig själv med vilka hade du då valt?

Svar:
Envis, perfektionist, uppdateringssjuk.

Tindra: Hur kommer det sig att ni alla syskon blivit så framgångsrika? Var och en på sitt sätt... Är det något speciellt råd ni fått med er av era föräldrar? Jag förstår att det ligger hårt slit bakom era framgångar och unnar er dem, och du är en underbar författare Sofie!

Svar: Tack :-) Ha ha, det kanske man kan undra?! Kan det vara så enkelt att vi var så uttråkade eftersom vi var isolerade mitt ute i ingenstans, och tvingades anstränga oss för att bli kreativa? Hmm … Våra föräldrar är två kreativa doers, så jag gissar att det sitter i generna.

Sara: 1. Vad har du för planer till hösten? 2. När kommer din tredje bok? 3. Vad gissar du att dina barn kommer jobba med när de blir vuxna?

Svar: 1. Jag ska jobba klart med tredje boken och vara redaktör för en träningstidning på amelia. 2. I mars 2012. 3. Sjuåringen säger att hon ska bli fotomodell som Tyra, och fyraåringen har haft ett stort intresse för städning. Vi får se hur det blir. När jag ser deras sammandrag av Melodifestivalen, undrar jag hur det ska sluta:

 

Ida: Hur är det med förlag, hur mycket kan de vara med och styra böckerna? Alltså innehållet, språket o.s.v, hur mycket får de ”kräva” att man ska ändra? Kan du dra lite info kring förlagens roll? :)
Svar:
Det är väldigt olika beroende på förlag och vad det står i kontraktet. För mig ser det ut så här: Jag lämnar in mitt färdigskrivna manus, redaktören och förläggaren läser och ger mig feedback. Sedan ändrar jag på det jag vill (men oftast litar jag på deras omdöme, de är ju proffsen). Jag lämnar in manuset igen, och får ny feedback osv.Kajsa: 1. Om man skriver en bok och skickar till ett förlag som tackar nej, kan man ändra lite i den och slipa mer på det eller är det bara att kasta boken och börja på en ny då? 2. Har du något tips hur man lär sig exakt när man ska använda punkt, kommatecken, frågetecken mm? 3. Kostar det något att ge ut en bok? 4. Får man bestämma framsidan och allt sånt själv? 5. Det finns skrivkurser på internet. Tror du att det är något bra att ha i ryggsäcken eller är det bara dumt att lägga pengar på?

Svar: 1. Du behöver absolut inte slänga det du har gjort! Jag fick skriva om ”Vecka 36” många gånger innan jag fick ett ja. Här finns en sajt som jag tror att du skulle gilla. 2. Gå en skrivkurs! 3. Inte om du får ett förlag. Däremot om du ger ut boken själv, så kostar det. 4. Man får bestämma tillsammans med förlaget. 5. Jag känner inte till de kurserna, men kolla Folkuniversitets hemsida, de har massor olika kurser runt om i Sverige! Tipsar även om en skrivkväll i november:


Sanna: Jag vill gärna skriva bok om mitt liv, eller mer barndomslivet, men jag är inte riktigt bra på kreativitet, vad tipsar du om hur jag ska skriva? Vill folk läsa om min barndom, eller har det redan kommit så mycket ut på bokmarknad? Ska jag vara ärlig eller krydda på lite historia för att göra det spännande?

Svar: Jag tycker att du först och främst ska skriva för din egen skull, precis det du vill få sagt. Tänk inte på vad andra vill läsa om eller vad förlag vill ge ut för då tror jag att det är lätt att låsa sig. Det viktigast kanske inte alltid är att det blir en utgiven bok eller ej, utan att få skriva av sig.


Anna: Du twittrar mycket om Wordfeud, spelar du mot någon kändis?

Svar: Jag spelade mot Camilla Läckberg, som var så usel att hon i stället kopplade in sin 9-åring ;-) … Sedan körde jag mot übersmarta höjdhopparen Stefan Holm, och tro det eller ej – jag vann! Det kommer jag att vara stolt över resten av mitt liv. Skickade honom en bok som tröstpris. En match gick jag också mot Sören Olsson (som skrivit Sune- och Bert-böckerna). Men han kastade in handduken och tryckte på resign till slut. Min svåraste motståndare hittills är min man.

 

 


Kommentarer
Postat av: Susanne B

Tack för informativ läsning och några skratt :-) Min sjuåring var också mycket imponerad av den snabba dansen!

2011-09-15 @ 17:25:08
URL: http://www.bredband.net
Postat av: Susanne B

Oj, vilken otippad bloggadress jag angav i min förra kommentar:-)

2011-09-15 @ 17:27:02
URL: http://www.susanneboll.se
Postat av: Susanne B

Oj, vilken otippad bloggadress jag angav i min förra kommentar:-)

2011-09-15 @ 17:27:03
URL: http://www.susanneboll.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0